VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/12/2019

PREDSTAVLJENA RJEŠENjA ZA NOVI IZGLED CENTRALNE PJEŠAČKE ZONE

 

BANjALUKA, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će naredne godine gradska centralna pješačka zona dobiti prve obrise, što podrazumijeva promjene, od kojih će najupadljivija biti drugačiji izgled stare autobuske stanice i zelene fasade na objektima.

 

Radojičić i gradski arhitekta Ivan Rašković danas su predstavili pobjednička rješenja međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje centralne pješačke zone, odnosno prostora od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića u pravcu istok-zapad.

On je rekao da je na konkurs stiglo 12 rješenja za kvalitetan i funcionalan centar grada, te da je riječ o prostoru koji se sastoji od pet ambijentalnih cjelina koje je potrebno ukomponovati u jedno rješenje.

Predmet konkursa bilo je pet različitih cjelina u centru grada, i to prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i ispred objekta "Krajina", oko Hrama Hrista Spasitelja, prostor Parka Bana Milosavljevića do hotela "Talija", te prostor od Parka Bana Milosavljevića do Ulice Vase Pelagića.

S obzirom na to da je u jednoj od cjelina započela izgradnja poslovnih zgrada u privatnom vlasništvu, Radojičić navodi da fasade na tim zgradama treba da budu u duhu nagrađenih rješenja, naglasivši da će radna grupa Gradske uprave pratiti izgradnju.

Radojičić je rekao da je komisija odlučila da izabere pojedine cjeline, odnosno rješenja iz radova, iako to konkursom nije bilo predviđeno.

On je naveo da konačno rješenje treba biti kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja.

"Odlučeno da tri rada budu nagrađena kao drugoplasirana, sa po 8.500 evra", rekao je Radojičić i dodao da su autori druge nagrade iz Beograda, i to Studio "Normotik", "Marčetić-Maksimović-Pisarić" i "Mikavica-Minić".

On je dodao da je po jedan tim iz Srbije i Irske dobio pohvale, a komisija je odlučila da rad kineskog tima bude otkupljen po cijeni od 1.800 evra.

Radojičić je za 23. decembar najavio otvaranje izložbe pristiglih rješenja, dodavši da bi dan kasnije trebalo da bude raspisan treći veliki međunarodni javni konkurs za idejno rješenje multifunkcionalne koncertne dvorane, koja će se nalaziti između zgrade Vlade Republike Srpske i tržnog centra "Delta planet".

"To će biti treći kapitalni projekat i objekat u Banjaluci, međunardni konkurs koji bi trebao da traje tri do četiri mjeseca i koji će nam iduće godine dati idejno rješenje nove multifunkcionalne kongresno-konferencijske dvorane", rekao je Radojičić.

On kaže da je sljedeće godine planirano da budu raspisani i konkursi za rješenja dva spomen-obilježja čija je izgradnja planirana u centru grada, a riječ je o centralnom spomen-obilježju iz odbrambeno-otadžbinskog rata i spomen-obilježju Prvog svjetskog rata.

Gradski arhitekta Ivan Rašković istakao je da će se najveća promjena u centralnoj pješačkoj zoni odnositi na prostor stare autobuske stanice, koja će od parkinga postati trgovinski i pješački prostor, gdje je predviđen garažni objekat i spomen-obilježje posvećeno ulasku srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu.

"Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, a novi trg postaće cjelina s postojećim prostorom ispred i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koja će ostati u centru jednog trga", kaže Rašković.

On je naveo da će svi zainteresovani moći da pogledaju izložbu svih 12 pristiglih radova, koja će biti otvorena 23. decembra u Banskom dvoru.