VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana10/12/2019

DESETOGODIŠNjI PLAN PARCELACIJE ZA AUTO-PUT BANjALUKA-PRIJEDOR

 

BANjALUKA, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Prijedlogom odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku utvrđuje se plan parcelacije za period od 10 godina i definiše obuhvat ovog plana ukupne dužine auto-puta od 42 kilometra, rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

 

Golićeva je obrazlažući prijedlog ove odluke pred poslanicima Srpske rekla da je strateška planska osnova za izgradnju ovog auto-puta data u izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine.

"Ovim planom, kada se izradi, biće utvrđena planska koncepcija koja je zasnovana na sukcesivnoj izgradnji auto-puta na `Posavskom razvojnom pojasu` granica Srbije-Bijeljina-Brčko-Modriča-Doboj-Prnjavor-Laktaši-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad-granica Hrvatske", navela je Golićeva.

Ona je istakla da bi ovaj auto-put kod Doboja bio povezan za evropskim Koridorom "Pet ce" prema Sarajevu do Ploča, a izgrađenim auto-putem pored Gradiške na evropski koridor 10.

Golićeva je rekla da je u dijelu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, kojim su određeni strateški prioriteti prostornog razvoja Srpske u oblasti drumskog transporta, navedena potreba da se do 2025. godine počne i završi izgradnja auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad -granica Hrvatske.

"Ostvarivanje ovog prioritetnog cilja treba biti podržano realizacijom studije izvodljivosti i generalnog projekta auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad- granica Hrvatske", istakla je Golićeva.

Golićeva je zaključila da će izradom i donošenjem plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor biti stvoren sprovedbeni planski osnov da bi se pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije. /nastaviće se/mis/boj/mir