VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti19/12/2019

MJESTO ZA PRESRETANjE ASTEROIDA - ROBOTI STALNA POSADA

 

MOSKVA, 19. DECEMBRA /SRNA/ - Rusija će izgraditi bazu na Mjesecu, koja će služiti za testiranje raznih tehnologija za dalje ispitivanje svemira - u njoj će stalni stanovnici biti roboti, a ljudske posade će dolaziti povremeno.

 

Dio baze predstavljaće opservatorija sa teleskopima koji će tragati za asteroidima čija je putanja opasna po Zemlju.

Osvajanje Mjeseca nalazi se na listi ruske svemirske agencije, i to ne u tako dalekoj budućnosti.

"Roskosmos" trenutno razvija sveobuhvatni plan, a lokacija za bazu nalazi se na južnom polu Zemljinog satelita.

Ta lokacija ima poželjan reljef i uslove, dovoljno svjetla za solarne panele, kratere koji bacaju vječnu sjenu, te rezerve leda za gorivo i sirovi materijal, objašnjava Aleksandr Bolšenko, šef Odjeljenja za nauku i napredne projekte u "Roskosmosu".

Ta baza biće sigurno mjesto za testiranja tehnologija za dalja istraživanja svemira, poput manjih nuklearnih reaktora koje Rusija trenutno proizvodi ubrzanim tempom, ili robotike.

Roboti će biti stalni članovi posade te baze, dok bi ljudska posada bila samo u prolazu ili privremeno "u gostima", odnosno obavljala bi zadatke koje roboti nisu sposobni da obave sami, navode naučni portali.

Rusija je nedavno na Međunarodnu svemirsku stanicu poslala svog robota `Skajbot F-850`, poznatijeg po imenu "Fedor".

Mi smo odabrali platformu za buduće planetarne robotske sisteme. Biće to robot na nogama i točkovima, koji će preko prepreka prelaziti ili tako što će se preko njih kotrljati na točkovima, ili tako što će ih zaobići koracima, najavljuju iz "Roskosmosa".