VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija16/01/2020

NEDOSANjANI SAN - SEOSKI TURIZAM

 

NOVI GRAD, 16. JANUARA /SRNA/ - Direktor Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Novog Grada Nada Nešković Railić kaže za Srnu da je primarni cilj Zadruge, koja obilježava 20 godina rada, organizovanje poljoprivredne proizvodnje, otkup proizvoda, prerada sirovine u zadružnim pogonima, te plasman proizvoda, a da je nedosanjani san - seoski turizam.

 

Railićeva ističe da je lani urađen i novi dizajn pakovanja zadružnih proizvoda - hladno cijeđenih ulja, integralnog brašna, suve šljive i čipsa od jabuke, proizvodi su brendirani, a potpisan je i ugovor sa distributerom za tržište BiH.

"Naš nedosanjani san je seoski turizam. Iako imamo dosta posjetilaca tokom godine iz Republike Srpske, BiH i inostranstva, smještajni kapaciteti su još investicija koja čeka. Nadamo se da će ovaj program biti realizovan", navodi Railićeva.

Ona podsjeća da Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada 20 godina radi u službi poljoprivrede i poljoprivrednika i ostvaruje svoj primarni cilj - oživljavanje sela.

Prema njenim riječima, "Agrojapra" je počela sa radom "na ledini", a od samog osnivanja prepoznavala je probleme poljoprivrednih proivođača i prema njima usmjeravala svoj rad.

"Zadruga `Agrojapra` imala je jedan od prvih mašinskih prstenova u momentu kada je to bilo potrebno proizvođačima. Osnažili smo ih, a to je omogućilo da sami steknu svoju mehanizaciju", ukazuje Railićeva.

Railićeva dodaje da je oko 70 odsto stanovnika doline Japre direktno ili indirektno vezano za Zadrugu, pa se trude da proizvođači steknu osjećaj da nisu sami.

"Prateći potrebe proizvođača, u sastavu Zadruge otvorene su benzinska stanica i trgovina mješovitom robom. Danas imamo i zadružnu pekaru u kojoj se proizvode hljeb i peciva, vodenicu, sušaru, hladnjaču, mini-uljaru, restoran, zadružni dom. Osim toga, u mini-muzeju čuvamo oruđa koja su nekada korištena u poljoprivredi. Zadruga ima biblioteku i učionicu jer radimo i na edukaciji proizvođača", kaže Railićeva.

Railićeva podsjeća da se već nekoliko godina organizuju jednodnevni izleti učenika osnovnih i srednjih škola iz Novog Grada i Prijedora, koji se upoznaju o radu zadruge i promovišu nastavu u prirodi.

Ona najavljuje da će ove godine prigodnim programom biti obilježeno 20 godina rada Poljoprivredne zadruge "Agrojapra".