VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija16/01/2020

CILJ - OSVOJITI TRŽIŠTE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

 

RUDO, 16. JANUARA /SRNA/ - U okviru projekta "Od domaćeg mlijeka do sira i kajmaka i zadovoljnog kupca", koji se realizuje u Rudom u vrijednosti 149.000 KM, 15 lokalnih poljoprivrednika dobilo je po steonu junicu, a u Štrpcima će biti pokrenuta mini-sirana iz koje će sir i kajmak biti plasirani na tržište Sarajevsko-romanijske regije.

 

Opština Rudo je među lokalnim zajednicama koje bilježe konstantan rast proizvodnje kvalitetnog mlijeka zahvaljujući odličnoj saradnji sa mljekarom "Pađeni" iz Bileće, koja otkupljuje mlijeko od kooperanata, saopšteno je iz lokalne uprave.

"Cilj ovog projekta je uspostaviti višu vrijednost mlijeka, te u okviru mini-sirane u Štrpcima početi njegovu preradu", naveli su iz opštine.

Mini-sirana biće uspostavljena u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom "Uvac-Rudo" i plan je da, za početak, uz angažman tri radnika, počne preradu 300 litara mlijeka dnevno.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Uvac-Rudo" Nenad LJubojević rekao je da tržište već postoji i da će pokretanjem mini-sirane biti otvorene nove mogućnosti plasmana domaćih proizvoda sa ovog područja.

"Plan je da mini-sirana zadovolji sve standarde, obezbijedi kvalitetne i zdravstveno ispravne proizvode, te nakon dobijanja dozvole od resornog ministarstva svoje proizvode plasira na tržište Sarajevsko-romanijske regije", rekao je LJubojević.

LJubojević je ukazao da će projektom biti povećani prihodi najmanje 15 domaćinstava, a posao će dobiti tri lica koja će raditi na proizvodnji sira i kajmaka.

"Radovi na mini-sirani privode se kraju, a u toku su pripreme za nabavku opreme i izradu tehnološkog procesa proizvodnje sira i kajmaka", naveo je LJubojević.

Iz opštine Rudo ocjenjuju da će dodijeljene steone junice doprinijeti povećanju obima primarne proizvodnje mlijeka i obezbijediti sirovinu za pokretanje proizvodnje u mini-sirani, bez smanjenja količine mlijeka koja se trenutno proizvodi i prodaje u svježem stanju.

Dodijeljene steone junice, koje su poljoprivrednici dobili 27. decembra, su rasna mliječna grla koja će doprinijeti poboljšanju genetskog potencijala i kvaliteta muznih grla na području Rudog.

Korisnici su birani putem javnog poziva koji je opština Rudo sprovela u okviru projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 149.000 KM, od čega finansiranje iz sredstava Finansijskog mehanizma iznosi oko 99.000 KM, dok je ostatak obezbijeđen kroz sufinansiranje opštine Rudo, korisnika i Poljoprivredne zadruge "Uvac-Rudo".

Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2018/2019 realizuje se uz podršku Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, te UNDP-a u BiH.