VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/01/2020

GRAD SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG NIKADA NIJE POVIO GLAVU

 

PODGORICA, 16. JANUARA /SRNA/ - Nakon molebana koji je služen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ulicama je prošla litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

 

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, poručio je na gradskom Trgu da je Nikšić grad koji nikada nije povio glavu, nikada nije pao i izdao, nikada se nije umorio, bojao, niti se predao i odustao.

"Ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan", dodao je protojerej-stavrofor Jokić.

Prema njegovim riječima, Nikšić je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica, grad Svetog Vasilija Ostroškog.

"I ovaj glas iz našeg grada odjekuje ovom zemljom, vaseljenom, tim glasom se prolamaju nebesa jer taj glas jasno govori - Ne damo svetinje!", poručio je sveštenik Jokić.

Protojerej-stavrofor pozvao je narod da se uzdigne iznad ličnih, stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica, jer kako je rekao, Gospod nije u buri, žestini i svađi, već u jedinstvu, slozi, radosti i ljubavi.

"Da svi zajedno, bez razlike kažemo da ne damo svetinje, jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti već će živjeti i svjedočiti pred našim precima i potomcima da smo bili na putu istine i pravde", poručio je sveštenik Jokić.

Novi moleban i litija biće održani u subotu, 18. januara, jer, kako je rečeno, veliki broj vjernika slavi Svetog Jovana, dok je u nedjelju, 19. januara, u 13.00 časova na jezeru Krupac plivanje za Časni krst.