VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/01/2020

VLADICI TEODOSIJU URUČENO PET FAKSIMILA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

 

BEOGRAD, 17. JANUARA /SRNA/ - Njegovom preosveštenstvu episkopu raško-prizrenskom Teodosiju danas je u zgradi Patrijaršije u Beogradu uručeno pet faksimilnih primjeraka Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg rukopisa srpske ćirilice.

 

Vladika Teodosije odlučio je da ovi izuzetno vrijedni darovi budu predati manastirima Pećka patrijaršja, Visoki Dečani i Gračanica, kao i Pravoslavnoj bogosloviji Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu i Univerzitetu u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Faksimili su dar Danijele i Nenada Lutovca.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina 12. vijeka po narudžbi humskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje, najvjerovatnije u Kotoru, oko 1185. godine, a za potrebe Crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, zadužbine kneza Miroslava, koja je kasnije postala episkopsko sjedište Humske eparhije SPC.

Rukopis se do 1896. nalazio u Hilandaru, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću prilikom njegove posjete Atosu.

Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan list Miroslavljevog jevanđelja je u Narodnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

U Miroslavljevom jevanđelju su zastupljena dva pravopisa: zetsko-humski i raški.

Miroslavljevo jevanđelje upisano je 2005. godine u Listu svjetske kulturne baštine Uneska, i to u registar "Sjećanje svijeta", što govori o značaju rukopisa i obavezi njegovog čuvanja.