VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2020

SAHRANA SENATORA DUŠKA JAKŠIĆA

 

BANjALUKA, 18. JANUARA /SRNA/ - Bivši senator Republike Srpske Duško Jakšić biće danas sahranjen na groblju Barakovac u opštini Čelinac.

 

Jakšić, dugogodišnji direktor banjalučkog Ekonomskog instituta, biće sahranjen u 14.00 časova, a prethodno će u 11.00 časova u Maloj sali Banskog dvora u Banjaluci biti održana komemorativna sjednica.

Jakšić je preminuo u četvrtak, 16. januara, u Banjaluci u 84. godini.

Duško Jakšić rođen je 1936. godine u Čelincu. Gimnaziju je završio 1955. godine u Banjaluci, Elektrotehnički fakultet 1961. u Beogradu, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine i doktorirao na Fakultetu organizacionih nauka 1985. godine u Beogradu.

Nakon zaršetka studija vratio se u rodni grad i karijeru započeo u fabrici "Rudi Čajavec" u kojoj je prošao kroz sve faze proizvodnog procesa i upravljanja, od konstruktora preko direktora Instituta do tehničkog direktora ove kompanije.

Jakšić je dao veliki doprinos u razvoju novih proizvoda, osvajanju novih tehnologija i otvaranju novih fabrika i, posebno, izlasku ove kompanije na međunarodno tržište.

Stručnim i naučnim radovima, ali i ličnim angažovanjem, Jakšić je učinio mnogo na objektivizaciji položaja srpskog naroda u BiH i uklanjanju opšteprisutnih sankcija međunarodnih faktora, a predstavljao je Republiku Srpsku na brojnim međunarodnim forumima.

Pola vijeka dugo radno angažovanje Jakšić je završio 2013. godine na mjestu savjetnika predsjednika Vlade Republike Srpske.

Bio je član Senata Republike Srpske u dva saziva, objavio je četiri knjige "Električna oprema motornih vozila", Tehnička knjiga, Beograd 1974. godine, "Republika Srpska - prostor, stanovništvo, resursi" Narodna univerzitetska biblioteka "Petar Kočić", Banjaluka 1995. godine, "Postdejtonska stvarnost i perspektiva", Atlantik BB Banjaluka, "Brčko - makaze nad pupčanikom", Institut za geopolitičke studije, Beograd 1997. godine.

Jakšić je bio dobitnik mnogih priznanja, a jedno od njih je Povelja 800 godina manastira Hilandar i ktitor je Crkve Svete Petke u rodnom Barakovcu.