VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2020

SKUP PODRŠKE BRAĆI U CRNOJ GORI

 

BRATUNAC, 18. JANUARA /SRNA/ - Bratunčani će večeras protestnim okupljanjem pružiti podršku Srbima u Crnoj Gori da istraju u očuvanju pravoslavnih svetinja i crkvene imovine.

 

Skup će biti održan u 17.00 časova na Trgu Miloša Obilića, a organizator je građanima poručio da ne nose stranačka obilježja već zastave Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Okupljanje se održava na inicijativu vođe izvorne pjevačke grupe "Filip Višnjić" iz Bratunca Nebojše Banduke, o podršku su pružili lokalni portal "Despotovina" i nekoliko udruženja.

Bratunac je jedno od rijetkih mjesta u Republici Srpskoj u kojem još nije organizovana protestna šetnja u znak podrške odbrani i očuvanju srpskih svetinja i imovine u Crnoj Gori.

Očekuje se da će, osim Bratunčana, ovom mirnom protestu podrške prisustvovati i Srbi iz Srebrenice i LJubovije.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne dokaže da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u sve većem broju gradova u Republici Srpskoj i Srbiji.