VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura18/01/2020

NA MEĆAVNIKU VEČERAS ZATVARANjE "KUSTENDORFA"

 

MOKRA GORA, 18. JANUARA /SRNA/ - U Drvengradu na Mećavniku večeras je planirano uručenje nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf".

 

Za 22.00 časa zakazano je uručenje nagarada "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" za koje konkuriše 21 film domaćih i stranih autora prikazan u takmičarskom programu, a potom će uslijediti svečanosti zatvaranje 13. Festivala, čiji je osnivač i umjetnički direktor proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Prethodno će, posljednjeg festivalskog dana, u okviru "Retrospektive velikana" biti prikazan kultni film "Kros kantri" Puriše Đorđevića, dok je u okviru programa "Novi autori" u 13.30 časova planirana projekacija ostvarenja "Ivana Grozna" autora Ivane Mladenović.

U okviru programa "Savremene tendencija" od 17.00 časova biće prikazan film "Posed" Tijaga Gvedesa.

Za festivalske nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmiče se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Bjelorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Međunarodni žiri festivala činiće italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Festival, koji je otvoren 13. januara i ove godine okupio mlade filmske stvaraoce i velikane svjetskog autorskog filma.

"Retrospektiva velikana" ove godine posvećena je reditelju Puriši Đorđeviću, kao i italijanskom reditelju Paolu Virciju.

U okviru muzičog programa Festivala nastupili su ruska grupa "Heters", sastav iz Sjeverne Makedonije "Džambo Aguševi orkestar", francusko-rumunsko-poljski sastav "Klik hir", "Dejan Petrović big bend", te novosadski bend "Lav hanters".

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.