VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2020

PISMO POMPEU O KRŠENjU LJUDSKIH I VJERSKIH PRAVA U CRNOJ GORI

 

BIJELJINA, 18. JANUARA /SRNA/ - Arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije Elpidofor upozorio je američkog državnog sekretara Majkla Pompea na najgrublje kršenje ljudskih i vjerskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

"Čini se da implementacija ovoga zakona podrazumijeva sredstvo za konfiskaciju crkvenih nekretnina izgrađenih prije 1918, a kojima nedostaje formalna dokumentacija o posjedovanju", napisao je episkop u pismu Pompeu.

Arhiepiskop Elpidofor je pozvao Pompea da zaštititi pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori protiv bilo kojeg oblika kršenja njihovih ljudskih i vjerskih prava.

"Duboko sam zabrinut zbog sve izraženijih tenzija u crnogorskom društvu, u vrijeme dok pravoslavni hrišćani nastavljaju sa svojim mirnim protestima u naporu da zaštite svoje svetinje", naveo je episkop Elpidofor.

On je istakao da su braća i sestre u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Goru direktno pogođena mjerama koje prijete osamstogodišnjem kontinuiranom duhovnom prisustvu i kulturnom nasljeđu.

"Molim se za mir u Crnoj Gori, vjerske slobode za sve i otvoreni dijalog sa svim strankama o ovom zakonu. Molim se za Vašu porodicu i za SAD", napisao je jedan od najuticajnijih episkopa, ne samo u SAD, već u cijelom svijetu.