VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/01/2020

OBILJEŽEN NACIONALNI PRAZNIK RUSINA

 

ŠID, 19. JANUARA /SRNA/ - Svečanom akademijom u Šidu obilježen je Nacionalni praznik Rusina, ustanovljen u znak sjećanja na početak naseljavanja ove manjine na područje današnje Vojvodine.

 

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je sinoćnoj akademniji i čestitao praznik Rusinima.

"Očuvanje i poboljšavanje uslova za rusinsku, kao i za druge nacionalne manjine, smatramo jednim od svojih najvažnijih zadataka kako bismo našu Vojvodinu i Srbiju učinili bogatijom, uspešnijom i lepšom", rekao je Mirović.

On je dodao da je zajednica uzvratila Rusinima stvaranjem uslova da u svim segmentima sačuvaju i razvijaju svoj identitet, saopšteno je Pokrajinske vlade.

"To podrazumeva obrazovanje na svim nivoima, od predškolskog do fakultetskog, potom informisanje na rusinskom jeziku, tradicionalni nedeljnik `Ruske slovo` i druga izdanja istoimene izdavačke kuće", naveo je Mirović.

On je podsjetio da u okviru Radio-televizije Vojvodine postoji i radi Redakcija na rusinskom jeziku, te da nacionalna zajednica ima i podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Rusina Borislav Sakač istakao je uspješnu saradnju sa Pokrajinskom vladom.

"Rusini u Vojvodini kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama iskazuju svoju osobenost i različitost i mi smo im na tome zahvalni, jer na taj način negujemo naš identitet", rekao je Sakač.

Nacionalni praznik Rusina, 17. januar, na prijedlog Pokrajinske vlade, a odlukom Skupštine Vojvodine, 2018. godine postao je i datum od pokrajinskog značaja.