VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija20/01/2020

DIREKTNA AVIO-LINIJA BEOGRAD-PRIŠTINA VAŽNA STVAR

 

DAVOS/BEOGRAD, 20. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno potpisivanje pisma o namjerama o uvođenju direktne avio-linije Beograd-Priština sa kompanijom "Lufthanza" i zahvalio američkim zvaničnicima Ričardu Grenelu i Robertu O Brajenu za uloženi trud.

 

"Mi smo uradili najbolje što smo mogli, sa jedne strane da potvrdimo sve ono za šta se zalažemo - slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga, a sa druge da zaštitimo jedinstvenost teritorije Srbije i pronađemo kompromisno rešenje u kojem niko ne može da nam kaže da smo priznali /samoproglašeno/ Kosovo", rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Vučić je, uoči zvaničnog otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma, povodom kritika političkih protivnika u Srbiji na račun toga što kao operator nije odabrana srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija", objasnio da to nije bilo moguće, ali ne zato što to Albanci nisu željeli.

On je istakao da Albanci žele "Er Srbiju" više nego bilo koga drugog, zato što bi ta avio-kompanija morala da potpiše sva dokumenta sa prištinskim aerodromom "Adem Jašari" i sa "državom Kosovo".

"Mi bi time priznali da više nije pod našom kontrolom donji vazdušni sloj. Zato smo i tražili i borili se nekoliko meseci, da umešamo Kfor u to, da imamo posrednika, da imamo nekoga drugoga ko je rezolucijom UN predviđen za taj prostor", pojasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio američkim zvaničnicima za energiju i predsjedniku SAD Donaldu Trampu za interesovanje, te ocijenio da realizacija neće biti laka ni za Beograd, ni za Albance, ni za Amerikance.

Vučić je istakao da će se sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost O Brajenom sresti u Davosu i da će to biti jedan od najvažnijih sastanaka, odmah poslije Trampovog obraćanja učesnicima Foruma, kojem će da prisustvuje.

Delegacija Ministarstva privrede Srbije potpisala je danas, u Berlinu, Pismo o namjerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Govoreći o učešću na Forumu, Vučić je rekao da će to biti prilika da govori o investicionom ambijentu u Srbiji, postignutim rezultatima i najvišoj stopi rasta u Evropi, kao i da se pozovu investitori da nastave da ulažu u Srbiju, ali i da se čuje šta su naredni potezi koje će Srbija morati da preduzme.

"Ovde uvek čujete ono što posle nekoliko godina moramo da provedemo u delo. Mislim da je za Srbiju uvek veoma važno da bude prisutna u Davosu i dobro zastupljena", rekao je Vučić.

Upitan o panelu na kojem će sutra učestvovati i predstavnik privremenih prištinskih organa Hašim Tači, Vučić je podsjetio da će na tom panelu biti dvadesetak učesnika i da će se raditi o jednoj od najposjećenijih sesija na Forumu.

"Biće mnogo lidera iz Evrope i sveta. Tači je i dalje legalni predstavnik privremenih institucija u Prištini. Videćemo šta će on da kaže - ja ću da zastupam interese Srbije", rekao je Vučić.

On je istakao da je u Davosu da bi rješavao probleme i da bi predstavio poziciju Srbije na najbolji način.

"Očekujem razmenu argumenata koja neće biti sasvim jednostavna i laka, ali verujem da ćemo u civilizovanom tonu to moći da obavimo. Biće dvadesetak učesnika i jedna od najposećenijih sesija, svakako, jedna od najvažnijih za jugoistočnu Evropu", najavio je Vučić.