VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet20/01/2020

NOVI KORONAVIRUS PRENOSI SE MEĐU LJUDIMA

 

PEKING, 20. JANUARA /SRNA/ - Novi koronavirus nalik na SARS, koji se proširio Kinom i stigao do još tri azijske zemlje, prenosi se među ljudima, izjavio je danas jedan državni stručnjak.

 

Ova objava pojačava bojazan od izbijanja velike epidemije u vrijeme kada milioni ljudi kreću na put tokom odmora povodom Lunarne nove godine.

Novi soj koronavirusa izazvao je uzbunu jer je sličan ozbiljnom akutnom respiratornom sindormu /SARS/, koji je odnio skoro 650 života u Kini i Hong Kongu 2002. i 2003. godine.

Od novog virusa umrle su tri osobe, a oboljelo je 218 ljudi, prenio je AFP. Vjeruje se da virus potiče sa pijace morskih plodova u Vuhanu, prenio je AFP.

Žong Nanšan, ugledni naučnik iz Nacionalne zdravstvene komisije, koji je pomogao da se saznaju razmjere epidemije SARS-a, rekao je da pacijenti mogu da se zaraze novim virusom čak i ako nisu posjetili Vuhan.

"U ovom trenutku može se reći da je potvrđeno da postoji fenomen prenošenja sa čovjeka na čovjeka", rekao je Žong državnoj televiziji.

U provinciji Guangdong, dva pacijenta su se zarazila od članova svojih porodica koji su bili u Vuhanu, objasnio je ovaj naučnik.

Zarazilo se i 14 pripadnika medicinskog osoblja koji su pomagali pacijentima oboljelim od koronavirusa, dodao je on. Od ukupnog broja oboljelih, 95 potiče iz Vuhana.