VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/01/2020

ARHIVA KONGRESA SRPSKOG UJEDINjENjA KAO POKLON ARHIVU SRBIJE

 

BEOGRAD, 22. JANUARA /SRNA/ - Kongres srpskog ujedinjenja u SAD /Serbian Unity Congress/ poklonio je Arhivu Srbije obimnu građu o aktivnostima Srba iz dijaspore, koji su američkoj javnosti ukazivali na istinu o Srbiji i odlučno se suprotstavljali perfidnoj demonizaciji Srbije, srpskog naroda i njegove istorije.

 

Ovu građu je poklonio Miroslav Majkl Đorđević, jedan od osnivača i predsjednik Kongresa srpskog ujedinjenja, dobrotvor i pisac, povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Kongresa, najmasovnije i najakativnije organizacije Srba u dijaspori.

Građa sadrži originalna dokumenta i fotografije o humanitarnim i političkim aktivnostima Srba koji su požrtvovano i uporno ukazivali američkoj javnosti, Vašingtonu i Kongresu istinu o Srbiji, saopšteno je iz Arhiva Srbije.

Materijal sadrži i podatke o Srbima koji su uticali na razvitak demokratskih ideja u Srbiji u devedesetim godinama 20. vijeka, kako bi se mirnim putem postigla puna sloboda, kao i ekonomski razvitak srpskog naroda i obnova njegovih duhovnih, moralnih i kulturnih vrijednosti.

Đorđević je izrazio nadu da će se sada istoričari zainteresovati za ovaj obilni arhivski materijal i dobiti uvid u značaj rada srpske dijaspore i o neprocjenjivoj pomoći matici u toku posljednje decenije 20. vijeka.

"Takvo razumevanje bi doprinelo mnogo boljim odnosima i saradnji sa mladom srpskom mnogobrojnom dijasporom širom sveta. Uzajamno poštovanje i poverenje je više nego ikada potrebno u teškim vremenima, kada se moraju donositi patriotske istorijske odluke koje, pre svega, štite vitalne srpske nacionalne i državne interese", rekao je Đorđević.

Prema njegovim riječima, to je legat koji Kongres srpskog ujedinjenja ostavlja budućim generacijama i za istraživanja zasnovana na brojnim originalnim dokumentima u poklonjenoj arhivi koja podsjeća da "istorija ne prašta greške".

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić izrazio je veliku zahvalnost Majklu Đorđeviću na predatoj građi Arhivu Srbije, te ocijenio da naučna istraživanja o tom periodu tek očekuju ozbiljne istraživače.

On je rekao da je dubokim razumijevanjem značaja arhivske građe i arhiva kao ustanova koje čuvaju pamćenje, Đorđević predajom obilja dokumenata Kongresa srpskog ujedinjenja omogućio Arhivu Srbije da trajno sačuva i istraživačima učini dostupnim izuzetno značajnu građu.

Perišić je ocijenio da je ta građa značajna za sagledavanje ne samo istorije Kongresa srpskog ujedinjenja, već i za jedan, takođe, značajan aspekt o događajima i refleksijama na događaje u toku raspada Jugoslavije i ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Veoma malo znamo o angažovanju Kongresa srpskog ujedinjenja na prodoru istine o događajima iz poslednje decenije 20. veka i zato očekujem da će dokumenta koja su sada poverena Arhivu izazvati interesovanje mojih kolega istoričara", naveo je Perišić.

Perišić je dodao da "propagandne magle, koje su u većem dijelu zapadne i dijelu domaće javnosti prihvaćene kao istorija, mogu biti razbijene samo upornim, strpljivim naučnim analizama i na arhivskim izvorima utemeljenim istraživačkim rezultatima.