VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 28/01/2020

STARA CRKVA U SRPSKOJ VAROŠI - SVJETIONIK VJERE I SABRANjA

 

Kada su paroh i trgovci polovinom 19. vijeka počeli izgradnju ovog hrama, dva puta moleći sultana, nisu mogli znati da će biti miniran i srušen 4. juna 1992. godine rano ujutro za vrijeme okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH. Marljivim radom, za manje od dvije godine njegova obnova stigla je do završetka, na veliku radost mještana

 

Piše: Nenad SIMIĆ

DERVENTA, 28. JANUARA /SRNA/ - Stara crkva u Srpskoj varoši, koja je srušena na Spasovdan 1992. godine, obnovljena je i ove godine planirano je osveštanje.

Protojerej Ilija Jović priča za Srnu da su aktivnosti na obnovi crkve počele u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve, izgradnju svetosavskog doma, te mrtvačnice sa palionicom svijeća.

"Blagoslov da našu ideju možemo sprovesti u djelo dobili smo 11. januara 2018. godine od Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Obnovljena crkva je posvećena Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice", navodi Jović.

On dodaje da je čišćenje ostataka temelja porušene crkve počelo u aprilu, kopanje novih u maju, a osveštanje sagrađenih u julu 2018. godine.

"Cilj nam je bio da iste godine ozidamo hram i stavimo pod krov, što smo i uspjeli. S prvim danima proljeća 2019. godine počelo je unutrašnje uređenje crkve. Krenuli smo sa malterisanjem, električnim instalacijama, razveli podno grijanje, uradili glazuru, da bismo u drugoj polovini godine uradili pod od granita", kaže Jović.

On napominje da su u septembru lani na crkvu postavljeni novi krstovi, koje je osveštao vladika Fotije. U crkvi je postavljen i luster, a slijedi izrada ikonostasa.

"Mi smo dogovorili izgradnju ikonostasa koji će biti urađen od bijelog mermera. Očekujemo da bude završen i postavljen do kraja januara. Nakon tih radova, ostaju nam manje vidljive stvari koje prate svaku crkvu - opremanje unutrašnjosti, oltara sa svetim sasudama i svim potrebnim za liturgiju", navodi Jović.

On se nada da će na proljeće uspjeti završiti i fasadu da bi u ovoj godini hram mogao biti osveštan.

Početak obnove crkve i tok gradnje pratilo je veliko oduševljenje vjernika, posebno onih starijih, koje za staru crkvu vežu posebne uspomene.

NASTAVAK IZGRADNjE KOMPLEKSA

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama Drago Nagradić kaže da je veoma značajno što su radovi za manje od dvije godine stigli do završetka.

"Ostaje nam unutrašnje uređenje crkve, za šta nam trebaju finansije, a siguran sam da će kroz ljubav i podršku vjernog naroda i ovaj posao biti priveden kraju. Takođe, vjerujem da ćemo uspjeti sagraditi mrtvačnicu sa palionicom svijeća, kao i svetosavski dom", navodi Nagradić.

On dodaje da su dosadašnji radovi finansirani od priloga vjernika, privrednika iz Dervente i susjednih opština.

"Dio novca je obezbijeđen kroz realizaciju projekta Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, a podršku pri apliciranju imali smo i od načelnika opštine, i lokalne zajednice", ističe Nagradić.

ZVONA

Poslije Prvog svjetskog rata tadašnja zvona sa crkve u Srpskoj varoši skinuli su i odnijeli pripadnici austrougarske vlasti. Nakon toga, darodavci Nikola i Anđa Popadić uplatili su za dva zvona koja su izlivena 1922. godine.

Nakon rušenja Stare crkve 1992. godine zvona su privremeno bila pri Sabornom hramu u centru grada, a u avgustu prošle godine ponovo su vraćena na zvonik u Srpskoj varoši.

CRTICE IZ ISTORIJE STARE CRKVE

Godine 1850/51. tadašnji paroh derventski, sa trgovcima Đorđom i Ristom Kostićem, te Simom Karamitrovićem i parohijanima, počeo je gradnju crkve u Srpskoj varoši.

Zidanje crkve je trajalo četiri-pet godina tako da je osveštana 1855. godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kome je i bila posvećena.

Gradnju crkve ometalo je tursko življe, pa su ovi trgovci, uprkos dozvoli za gradnju, po drugi put išli u Carigrad da traže zaštitu.

Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama, datira i Velikogospojinski vašar.

Mještanin Sretko Nikolić radostan je povodom obnove Stare crkve na mjestu gdje su godinama crkvena zvona pozivala na okupljanje.

"Crkva je porušena od onih koji su mislili da nas istjeraju zauvijek sa ovih prostora. To je bio nastavak progona i ponovo su udarili na bogomolju", kaže Nikolić.