VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/01/2020

BROJNA PUBLIKA PRISUSTVOVALA TRADICIONALNOJ SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI

 

KOZARSKA DUBICA, 24. JANUARA /SRNA/ - U Domu kulture u Kozarskoj Dubici pred brojnom publikom večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija, manifestacija koju od 2007. godine zajednički pripremaju sve obrazovne ustanove u toj opštini.

 

U programu je učestvovalo 67 izvođača, koji su o liku i djelu Svetog Save, kao i o 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve govorili kroz recitacije, dramske prikaze, muzikom i pjesmom.

Nosilac ovogodišnjeg programa Svetosavske akademije bila je Osnovna škola "Vuk Stefanović Karadžić", a za scenario je bila zadužena profesor srpskog jezika i književnosti Tatjana Jakšić Banjac.

"Ove godine misao vodilja za čitav program bila nam je osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Potrudili smo se u granicama naših mogućnosti svi zajedno i nadam se da se program dopao i publici", rekla je Banjčeva.

Ona je dodala da je ova manifestacija veoma važna za svaki grad i prilika da djeca predstave sve što su spremali unazad nekoliko mjeseci i u šta su uložili veliki trud.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić zahvalio je učenicima iz svih dubičkih škola koji su na dostojanstven način pripremili Svetosavsku akademiju, te njihovim profesorima koji su im pomogli u radu.

"Ova tradicija će nas uvijek podsjećati na naše korijene i na važnu ulogu naše države i crkve", rekao je Drljić.

U programu akademije učestvovali su učenici iz svih osnovnih i srednje škole u Kozarskoj Dubici, uključujući i Osnovnu muzičku školu "Branko Smiljanić".

Tradicionalnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici javnog, crkvenog i privrednog života opštine, te brojni građani i roditelji.

Nakon programa održan je koktel za učesnike i goste.

Medijski pokrovitelj Svetosavske akademije je JP "Centar za informisanje i kulturu" Kozarska Dubica, a manifestacija se organizuje uz podršku opštine Kozarska Dubica.