VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika25/01/2020

SDA I DF ŽELE DA U FEDERACIJI BIRAJU SVOJE SRBE

 

BANjALUKA, 25. JANUARA /SRNA/ - Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je SNSD jedina politička partija koja ima odbore u federalnim opštinama kao što su Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, gdje u lokalnim skupštinama Srbi čine većinu, ali da SDA i DF žele da u Federaciji BiH biraju svoje Srbe.

 

"Ta poruka da ne mogu samo predstavnici SNSD-a nije dobra i to će onda biti Federacija bez Srba", poručio je Špirić.

On je napomenuo da SNSD nije razlog blokada u BiH, jer ne uslovljava imenovanje kadrova SDA, kao što to oni čine.

"To je politika čuvanja lojalnog kadra koji je bio vjeran četiri godine, ali se nadam da će se i ta ljubav završiti i da će se ući u normalne procese imenovanja. Mi smo spremni i vjerujem da će se u narednim danima razgovarati", rekao je Špirić za Alternativnu televiziju.

On tvrdi da je cilj SDA da što duže drži SNSD van vlasti, jer su pokriveni kadrovima SDS-a i PDP-a, i želi da ih tu što duže zadrži.

"SDA nikada nije imala lojalniju strukturu u ime Srba, kao prethodne četiri godine kada su sa njima u vlasti bili SDS i PDP i oni se nerado odriču tih kadrova i zato se pojavljuju ta uslovljavanja", ocijenio je Špirić.

Špirić je istakao da ne vidi nijedan razlog da se ne završi konstituisanje Savjeta ministara BiH i da se vrše imenovanja gdje je postignut dogovor, te ocijenio da nije dobro da se uslovljava različitim paketima, jer oni troše vrijeme.

"Bojim se, ako ovo stanje potraje, da će ući u ozbiljnije blokade institucija, a to nije interes bilo koga u BiH", napomenuo je Špirić, koji smatra da će se ubrzati proces imonovanja.

On je rekao da nije ničiji interes da se drže obezglavljena ministarstva i bitne institucije koje su od interesa za sve građane.

Špirić je napomenuo i da Drvaru 50 godina nije posvećena pažnja kakvu joj poklanjaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedištva BiH Milorada Dodika, te podsjetio kako će 29. januara u ovoj opštini biti otvoren pogon "Jumka, poslovnica "Komercijalne banke" i "Telekoma", što je poruka ljudima da tamo ostanu.