VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/01/2020

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

 

BRČKO, 26. JANUARA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanskog Fotije poželio je na Svetosavskoj akademiji u Brčkom da srpski narod u distriktu živi u svetosavskoj ljubavi i jedinstvu.

 

"To je naš ideal, ideal simfonije nemanjićke i svetosavske, jer Sveti Sava je u srednjovijekovnoj državi ustanovio simfoniju države i crkve. Da bude dvoglavi orao sa jednom krunom", poručio je episkop Fotije.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da ovakve manifestacije omogućavaju da srpski narod obilježi jedan od najznačajnijih praznika.

"Vizija Svetog Save jeste temelj našeg duhovnog napretka. Mislim da je to naročito značajno u vremenu globalizacije. Dražava i naša crkva su viši sistem naše vrijednosti i sve što radimo treba da bude mjereno tim aršinima", istakao je Milić sinoć u Domu kulture.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić napomenuo je da je Savindan školska slava čije obilježavanje je prekinuto u brčanskim školama formiranjem distrikta.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da to opet bude školska slava djece pravoslavne vjeroispovijesti i da ih što više učestvuje u priredbama", rekao je Tomić novinarima.

SPKD "Prosvjeta" dodjelilo je svestosavske nagrade episkopu Fotiju i gradonačelniku Miliću za njihov doprinos duhovnom, prosvjetnom i kulturnom razvoju srpskog naroda, kao i za razvoj nauke i umjetnosti u distriktu.

Organizator Svetosavske akademije u Brčkom bili su SPKD "Prosvjeta" i Srpska pravoslavna crkva.

U okviru bogatog kulturnog programa srpski glumac Petar Božović govorio je tekst Svetog vladike Nikolaja Stanimirovića i zajedno sa publikom pročitao njegovu "Pokajnu molitvu".