VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 26/01/2020

TEŽAK ŽIVOT U LIVANjSKOM POLJU, ALI JE JAKA LJUBAV PREMA RODNOJ GRUDI

 

Livanjski Srbi, narod koji je vijekovima stradao, ali i vaskrsavao, danas rame uz rame stoji sa svim nedaćama i ponosno prkosi vjetrovima sa Dinare i Šatora u nepregledom Livanjskom polju.

 

Priredila: Jelena DEŠIĆ

LIVNO, 26. JANUARA /SRNA/ - Srpska sela koja se prostiru nepreglednim Livanjskim poljem ispod Dinare protekli rat je opustošio, danas svega tridesetak povratnika u Gubin vodi ljutu bitku za opstanak, jer su Srbi u tom federalnom kantonu zapostavljeni i uglavnom prepušteni sami sebi.

Život u selima gdje je rat sve uništio veoma je težak. Malobrojni povratnici žive u teškim uslovima, ali ono što ih drži jeste ljubav prema rodnoj grudi. Najvažnije, ističu, jeste to da ih nisu zaboravili u Republici Srpskoj i Srbiji.

Ovaj kraj, kako kažu u Zavičajnom udruženju "Ognjište", na prvom mjestu prepoznatljiv je po dobrom i čestitom narodu.

"Srpska livanjska sela danas gotovo da nikome ne pripadaju, ali tu smo mi da vodimo računa o onima koju su se vratili, o svakom kamenu, kući, o svakom pedlju naše djedovine", poručuju iz Zavičajnog udruženja.

Predsjednik Skupštine "Ognjišta" Nedeljko Vukovljak priča za Srnu da im je cilj da sačuvaju od zaborava običaje i tradiciju koji se prenose s koljena na koljeno, te da to čine i učešćem na raznim sajmovima.

"Ove godine dobili smo poziv za učešće na Sajmu zavičaja u Novom Sadu 22. februara. S ponosom dolazimo da predstavimo ono po čemu je livanjski kraj prepoznatljiv - Livanjski sir, rakija Plemka, vino, pršuti, autentična narodna nošnja", kaže Vukovljak.

Udruženje sarađuje i sa Vojvodinom, gdje živi veliki broj Srba iz livanjskog kraja, te je od direktora pokrajinskog Fonda za izbjegla i raseljena lica Duška Ćutila prošle godine dobilo finansijsku pomoć.

Intenzivno se radi i na prikupljanju finansijskih sredstava za izgradnju crkveno-narodnog konaka pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Gubinu.

"Nijedno selo u Krajini se ne može pohvaliti poduhvatom kakav mi radimo. Projekat izgradnje konaka vrijedan je oko 200.000 KM, a radovi traju i svakog dana naš konak dobija izgled kakav je i zamišljen", napominje Vukovljak, koji je i jedan od inicijatora izgradnje konaka.

On napominje da od Livna, kome pripadaju, nikada ništa nisu dobili, a oni koji im pomažu su malobrojni.

"Ali, bitno je da kažemo da najveću podršku dobijamo od Republike Srpske i Srbije", ističe Vukovljak i apeluje da predstavnici kantonalne i federalne vlasti dođu u srpska livanjska sela i uvjere se kakav je život malobrojnih povratnika.

Vukovljak, koji je danas živi u Austriji, napominje da je kao dječak otišao iz rodnog sela, ali da nikada nije zaboravio odakle je krenuo.

Jedan od Gubinjana Lazo Pajčin u stihu opisuje ljubav prema zavičaju. "Umrijeću što daleko osta selo moje, Republiko Srpska od granice tvoje", kaže Pajčin za Srnu.

Livanjski Srbi okupljaju se za praznike, prele, zapjevaju i tada ta sela zažive kao prije mnogo godinina. Svake godine, krajem avgusta, organizuju "Zavičajne dani na Gubinskoj parohiji" koji okupe više od 600 parohijana, raseljenih širom svijeta.