VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika26/01/2020

POTPREDSJEDNIK FBiH TREBA DA BUDE SRBIN IZ DRVARA

 

SARAJEVO, 26. JANUARA /SRNA/ - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ smatra da Srbin iz Drvara treba da bude potpredsjednik FBiH.

 

"Kao ljude nas vrijeđaju izjave predstavnika političkih partija za koje glasa većinski bošnjački narod, a usmjerene su na to da potpredsjednik FBiH ne može biti predstavnik partija koje su činile Srpsku listu, a delegati u Domu naroda FBiH Srpske liste su svi iz Drvara", ističu u Odboru.

U Odboru se pitaju odakle može biti potpredsjednik FBiH, ako ne ne može iz Drvara, ima li ijedan grad veće reference antifašizma od Drvara.

"Nema! Ako iko treba da da Srbina za potpredsjednika FBiH, to je Drvar", kategorični su u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz ovog odbora dodaju da danas proklamovani ljevičari i antifašisti iz Sarajeva direktno i jasno kažu srpskim predstavnicima u Domu naroda iz Drvara da njihovi predstavnici nisu dovoljno dobri za potpredsjednika FBiH.

"Narodu koji se u FBiH vratio najviše u Drvar i okolne opštine, nakon bezbroj neprijatnosti koje su doživjeli kao povratnici, neki ljudi iz ovog entiteta i dalje poručuju da Srbin povratnik ne može biti potpredsjednik FBiH", navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Partije sa sjedištem u FBiH koje se izjašnjavaju kao ljevičarske i liberalne, antifašističke, kako kažu u Odboru, najglasnije su da Srbima povratnicima i narodu Drvara poruče da njihovi delegati i predstavnici ne mogu biti predstavnici Srba u federalnim izvršnim organima i da ne mogu dati potpredsjednika FBiH.

"Oni to kažu delegatima i narodu Drvara, narodu koji je dao više narodnih heroja nego 20 drugih većinski bošnjačkih ili hrvatskih zajednica. I to govore u Evropi zasnovanoj na antifašizmu, a Drvar je grad narodni heroj, jer je 17. maja 1974. godine odlikovan ordenom narodnog heroja, kao jedini grad u BiH koji je dobio to odlikovanje", podsjećaju iz Odbora.

Sadašnja vladajuća koalicija u FBiH, napominju, nema dovoljan ustavni kapacitet da u federalnom Domu naroda izabere potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer stranke većine SBB, DF, HDZ i SDA ukupno imaju izabranih dvoje delegata Srba u Domu naroda FBiH, a potrebno je šest da bi se dao prijedlog za izbor potpredsjednika Federacije.

"Upitno je da li ta većina uopšte ima i matematičku većinu od 30 delegata u Domu naroda FBiH, jer je glasovima četiri delegata Srpske liste izglasan federalni budžet", naveli su u Odboru, gdje napominju kako je jasno da bi bez glasova Srpske liste, konkretno Drvarčana, FBiH sada bila na privremenom finansiranju.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH podsjećaju da su 1941. godine, poslije zakletve ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegovog zamjenika Ademage Mešića, Srbi gotovo do kraja biološki uništeni na području današnjeg Drvara, da su 1995. godine protjerani, 1998. godine su počeli povratak, a rane ih još bole.