VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti26/01/2020

OBILJEŽENO 27 GODINA OD FORMIRANjA "TAKTIČKE GRUPE"

 

OSMACI, 26. JANUARA /SRNA/ - U Osmacima je obilježeno 27 od godina od formiranja "Taktičke grupe", vojne formacije u sastavu Vojske Republike Srpske /VRS/ koja je u svom sastavu imala 1.100 pripadnika, od kojih je 151 borac dao život za slobodu svog naroda.

 

Komandant "Taktičke grupe" pukovnik Boško Đuričić rekao je Srni da je ova grupa formirana od jedinica koje su do tada na ovom prostoru pružale otpor neprijatelju s ciljem da se odbrani dolina prema Šekovićima i Zvorniku.

On je naveo da je dužina fronta iznosila oko 26, a dubina oko 20 kilometara i da je zatvaranjem tog pravca omogućeno Zvorničkoj i Birčanskoj brigadi da uspješno obezbjeđuju zonu odgovornosti.

Pukovnik Đuričić je rekao da je "Taktička grupa" vojnički odbranila ovaj prostor i vjekovna ognjišta na kojima žive Srbi, ali je veći dio oduzet Dejtonskim sporazumom.

On je istakao da spomenik sa imenima 248 poginulih boraca najbolje govori o pripadnicima "Taktičke grupe" koji su dali živote za odbranu ovog kraja i Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Osmaci Rade Jakšić rekao je da je "Taktička grupa" Osmaci imala procentualno najviše poginulih boraca u Republici Srpskoj - od 1.100 pripadnika poginuo je 151 borac, odnosno svaki sedmi.

Jakšić je podsjetio da je na prostoru Osmaka poginulo 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, 31 borac iz Osmaka koji su bili u sastavu jedinica na drugim ratištima, a bila je i 31 civilna žrtva.

"Naša jedinica čuvala je ovaj kraj i sprečavala prodor prema Zvorniku i Drini. Poznato je da je tokom rata jedini prolaz od Pala prema Zvorniku i Srbiji bio preko Šekovića, Capardi i Crnog vrha", rekao je Jakšić i naglasio da je ova jedinica bila jako bitan vojni faktor na ovom prostoru.

Parastos kod spomenika za 248 poginulih boraca služio je sveštenik Marko Danojlović.

Vijence su na spomenik položili članovi porodica poginulih boraca, nekadašnji komandant "Taktičke grupe" pukovnik Boško Đuričić, predstavnici boračkih organizacija Osmaka, Šekovića, Milića, Vlasenice i Zvornika, te organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i rukovodstvo opštine Osmaci.