VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/01/2020

BOKAN: POUKE SVETOG SAVE SU SVAKODNEVNO POTREBNE

 

BIJELJINA, 26. JANUARA /SRNA/ - Srpski književnik Dragoslav Bokan poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Bijeljini da jubileji ne služe samo za podsjećanje na važnost Svetosavlja za srpski narod jer su pouke prosvjetitelja svakodnevno potrebne.

 

Bokan je u besjedi u čast svetitelju rekao da je jubilej obilježavanja osam vijekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ prošao, ali se nastavlja susret sa Svetim Savom koji tihim glasom iz vječnosti govori mnogo glasnije od naših savremenika.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, Bokan je rekao da uopšte ne sumnja da će SPC i srpski korpus u Crnoj Gori uspjeti da sačuvju svoje svetinje.

On je istakao da često, kada politička rješenja ne postoje i intelektualci zanijeme jer ne znaju šta će pred nepravdom i silom, tada pravoslavlje počne da uči.

"Uči nas da smo bolji nego što smo mislili i rješenja se često mogu dogoditi neočekivano jer moleći se prema nebu činimo dobro sebi na zemlji", rekao je Bokan.

Svetosavska akademija održana je u Eparhijskom duhovno-kulturnom centru u organizaciji Eparhije zvorničko-tuzlanske i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija.

U programu je učestvovao Hor Crkve Svetog Đorđa i učenici Ekonomske škole u Bijeljini.

U Bijeljini će sutra u svim osnovnim i srednjim školama, javnim i privatnim univerzitetima i fakultetima biti održan svečani program posvećen Svetom Savi, a mnogi građani u Semberiji i Majevici obilježavaju ovog prosvetitelja kao krsnu slavu.