VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/01/2020

PROSLAVA SVETOG SAVE UJEDNO JE PODRŠKA SRBIMA U CRNOJ GORI

 

MODRIČA, 27. JANUARA /SRNA/ - Proslavljajući Svetog Savu srpski narod ujedno daje podršku i Srbima u Crnoj Gori da sačuvaju svetinje Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koje su neizbrisivi trag srpskih korijena i garancija opstanka ovog naroda i njegove crkve u Crnoj Gori, rekao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić na Svetosavskoj akademiji.

 

Čestitajući građanima Modriče praznik, Krekić je sinoć rekao da se obilježavanjem Savindana u Modriči šalje poruka mira, ljubavi i razumijevanja među građanima ove opštine i širom svijeta.

O prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i učitelju Svetom Savi govorio je arhiđakon Aleksandar Draško, sveštenik iz Šamca.

"Srbi danas i ubuduće treba da se ugledaju na Svetog Savu, osnivača i arhipastira SPC, državnika, učitelja i prosvjetitelja, koji je prije osam vijekova započeo put Jevanđelja i ljubavi", rekao je arhiđakon Draško, vjeroučitelj u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Modriči.

U okviru 28. Svetosavske akademije, koju su organizovali Srpski kulturni centar i Kulturno-umjetničko društvo "Modriča", osveštan je i slomljen slavski kolač, te održan prigodan muzičko-scenski program.

Potom su himnu "Bože pravde" i "Himnu Svetom Savi" u Srpskom kulturnom centru u Modriči izveli Bojana Nikolić i etno gurpa "Srpski glasovi" iz Beograda.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Modriča", sa Dječijim horom pri Hramu Svete Petke u prigradskom izbjegličkom naselju Modriča pet i gostom iz Beograda, izveli su muzičko-scenski program "Osam vijekova autokefalnosti SPC" u kome su govorili o Savinom djelu na čijim temeljima je stvorena srpska crkva, država i kultura.

Načelnik Krekić uručio je godišnja priznanja koja pojedincima i organizacijama dodjeljuje Kulturno-umjetničko društvo "Modriča" i nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa pod nazivom "Savovanje", koje raspisuje "Srpski kulturni centar", u saradnji sa SPC i opštinom Modriča.

Povelja, najviše priznanje Kulturno-umjetničkog društva "Modriča", dodijeljena je slikaru, pjesniku i muzičaru Đorđu Gavriću iz Modriče za doprinos u unapređenju kulture u Modriči.

Plaketa je dodijeljena Marku Ružičiću, književniku iz Vukosavlja, a diplomu Kulturno-umjetničkog društva "Modriča" dobila je student Likovne akademije u Banjaluci Dragana Grašar za dugogodišnje učešće u kulturnim manifestacijama u Modriči.

Školsku slavu Svetog Savu danas će u Kulturno-sportskom centru Modriča obilježiti oko 3.000 učenika i 300 prosvjetnih radnika Osnovnih škola "Sveti Sava" i "Sutjeska", Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" i Dječijeg obdaništa "Naša radost" u Modriči.