VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija29/01/2020

URUČENjE KLJUČEVA NOVIH STANOVA ZA 15 PORODICA U BRODU

 

BROD, 29. JANUARA /SRNA/ - U Brodu će danas svečano biti uručeni ključevi novoizgrađenih stanova ukupne vrijednost 592.865 KM, bez PDV-a, za 15 porodica raseljenih lica i povratnika.

 

Ključevi će porodicama biti uručeni u 11.00 časova u Ulici skele, a ceremoniji će prisustvovati vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, te Delegacije EU u BiH i opštine Brod, najavljeno je iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Stanovi su izgrađeni u okviru "Projekta Regionalnog stambenog programa - potprojekta BH tri", koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona evra - do kraja trajanja programa biće obezbijeđeno ukupno 3.200 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica, te povratnike, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova, a završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je u periodu 2020-2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku sprovođenju programa donatori Regionalnog stambenog programa su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, a slijede SAD sa 24 miliona evra, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u obezbjeđivanju vidljivosti programa.

BiH je za vodeću instituciju projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a implementaciju potprojekata povjerila je Sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske, federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica, te Odjeljenju za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.