VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija29/01/2020

CILJ TREZORSKOG POSLOVANjA JE NAMJENSKA KONTROLA UTROŠKA SREDSTAVA

 

BANjALUKA, 29. JANUARA /SRNA/ - Cilj uvođenja trezorskog načina poslovanja u institucije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jeste potpuna namjenska kontrola utroška sredstava, te se njegovim uvođenjem ne mijenja način finansiranja ovih institucija, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

 

U resornom ministarstvu su izrazili opredjeljenje za uvođenje bolje kontrole i racionalizacije trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu i prelazak javnih zdravstvenih ustanova na trezorski sistem poslovanja jedna je od planiranih aktivnosti sa ciljem da se zaustavi trend povećanja ukupnih obaveza u zdravstvenom sistemu.

"Trezorski vid poslovanja nije nepoznat u finansijskom sistemu Republike Srpske, te smo uvjereni da će on zdravstvenim ustanovama donijeti benefite i bolju organizaciju poslovanja i on funkcioniše u socijalnoj zaštiti, prosvjeti i drugim oblastima", rekli su u Ministarstvu.

Uvođenjem ovog vida poslovanja ne mijenja finansiranje zdravstvene zaštite za stanovništvo, koje će i dalje biti iz doprinosa i putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Prednosti uvođenja trezorskog načina poslovanja jesu uspostavljanje bolje kontrole trošenja novca, bolje planiranje poslovanja od rukovodstva zdravstvenih ustanova i isključivo namjensko trošenje sredstava", rekli su u Ministarstvu.

U resornom ministarstvu su napomenuli i da je Vlada Republike Srpske razmatrala informaciju o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u zdravstveni sistem Republike Srpske od 1. januara 2020. godine, prema kojoj su Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, Zavod za transfuzijsku medicinu, kao i domovi zdravlja Bratunac i Derventa prešli na trezorski sistem poslovanja.

"Dom zdravlja Čelinac, kao zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite, i Zavod za stomatologiju Republike Srpske, kao republička zdravstvena ustanova, već više od godinu dana vrlo dobro funkcionišu po trezorskom sistemu poslovanja, a iskustva ovih ustanova od velikog su značaja za stalno poboljšanje sistema i otklanjanje manjkavosti kako bi svaka naredna ustanova imala što manje poteškoća prilikom prelaska na ovaj vid poslovanja", rekli su u Ministarstvu.

Resorni ministar Alen Šeranić ranije je rekao Srni da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nastaviti da radi na aktivnostima uvođenja ovog načina poslovanja u domove zdravlja, te da je za to neophodno riješiti određene obaveze i dugovanja ovih ustanova iz prethodnog perioda.

"Pojedine ustanove ne mogu da pređu na trezorski način poslovanja, a da im ne budu riješene određene obaveze koje vuku iz prethodnog perioda, jer bi se u suprotnom lokalne opštine dovele u nepovoljan položaj kada je riječ o organizovanju njihovog budžeta", pojasnio je Šeranić.