VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/02/2020

NA SJEDNICI PARLAMENTA SRPSKE O NAREDNIM KORACIMA U VEZI SA ODLUKOM USTAVNOG SUDA BiH

 

SARAJEVO, 13. FEBRUARA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjem sastanku sa ambasadorom Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti donesene odluke o narednim koracima u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH.

 

Dodik je prenio ambasadoru Grčke u BiH da Republika Srpska ostaje pri stavu da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak donesen na jučerašnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske, te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Srpski član Predsjedništva BiH i ambasador Grčke u BiH saglasili su se da su odnosi te dvije zemlje tradicionalno dobri, te da ih je potrebno dalje njegovati na dobrobit njihovih naroda.

Dodik je zahvalio na pomoći koju je Vlada Grčke davala Republici Srpskoj u prteklom periodu, kao i aktivnostima na stabilizaciji prilika u BiH i podršci Grčke evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH pozdravio je održavanje sastanka na visokom nivou o Zapadnom Balkanu koji će biti održan u Solunu krajem ovog mjeseca.