VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/02/2020

SAVČIĆ: ODLUKE USTAVNOG SUDA IZAZIVAJU NEZADOVOLJSTVO U SRPSKOJ

 

BANjALUKA, 13.FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić smatra da su posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske, neustavne i neprimjenjive, te da imaju namjeru da izazovu nezadovoljstvo u Republici Srpskoj.

 

"Volio bih da znam kako će neko sprovesti neustavne odluke Ustavnog suda BiH. Ne treba značiti ako je presuda donesena od pravosudne institucije da je ona pravedna, ispravna i primjenjiva", rekao je Savčić Srni.

Savčić kaže da je vrlo indikativno da se neko u Ustavnom sudu BiH 25 godina nakon rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma sjetio da nešto nije u redu u vezi sa svojinom nad poljoprivrednim zemljištem.

"Mislim da Ustavni sud BiH ne može svaki dan da pokušava nešto da mijenja u BiH. Potrebno je dati vremena i prostora da nešto živi. Ako nekada zaključimo zajedno da ima bolje rješenje i zajedno ga donesemo, onda ono ima šanse da uspije. Svako drugo nema šanse i neće se sprovesti, pa da je u pitanju 300.000 ustavnih sudova BiH", zaključio je Savčić.

Najviši zvaničnici Srpske juče su zaključili da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti zajedničkih organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Na sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH i lidera parlamentarnih političkih partija zaključeno je i da je neophodno hitno sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda koje su duboko zadirale u identitet Srpske, a sada i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.