VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/02/2020

ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH ŠTETNA I NEPOTREBNA

 

BANjALUKA, 13. FEBRUARA /SRNA/ - Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je danas u Banjaluci da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj nepotrebna, te da je došla u lošem trenutku.

 

"To je nastavak prakse koja je štetna po odnose u BiH. Odluka je štetna i loša i nastavlja da održava poziciju u kojoj se Ustavni sud definiše kao kreator, a ne tumač Ustava", istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, odgovor na odluku Ustavnog suda je neophodan, ali treba pogledati šta piše u njoj.

"Može se usvojiti novi zakon sa sličnim sadržajem, ali drugačijim nazivom i nastaviti sprovoditi praksu. Moguće je i da se definiše da je to zemljište vlasništvo opština. Postoji niz odgovora i o tome treba razgovarati", istakao je Ivanić.

Najviši zvaničnici Srpske juče su zaključili da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti zajedničkih organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.