VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/02/2020

POČEO SASTANAK DODIKA SA SRPSKIM PREDSTAVNICIMA U INSTITUCIJAMA BiH

 

ISTOČNO SARAJEVO, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske počeo je u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

 

Sjednicom predsjedavaju Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Učesnici ovog sastanka trebalo bi da utvrde dalje korake na planu sprovođenja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u ponedjeljak, 17. februara, usvojila informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je juče rekao da će na sastanku u Istočnom Sarajevu odgovorni ljudi iz srpskog naroda koji rade u zajedničkim institucijama odlučivati da li će neučestvovanje u donošenju odluka svesti na niži, nivo akata, rješenja i drugih pitanja.

"Niko ne treba da sumnja u ozbiljnost trenutka. Srbi i Republika Srpska su duže vrijeme poniženi u BiH. Ovo je principijelno i mi pozivamo na dijalog time što predlažemo zakon u Predstavničkom domu. Želimo da u procedurama rješavamo to pitanje, ali nećemo prihvatiti da neko odbije rješavanje tog pitanja", rekao je Dodik.