VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana20/02/2020

RAZMOTREN PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O METROLOGIJI

 

BANjALUKA, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Srpskoj, kojim se produžava rok do 31. decembra 2022. godine do kojeg obrazovne laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju.

 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević u završnoj riječi izrazio je očekivanje da će izmjene i dopune ovog zakona unaprijediti rad metrološkog sistema u Republici Srpskoj.

Ovim prijedlogom zakona brisane su odredbe koje uređuju status i zadatke Savjeta za metrologiju Republike Srpske, čime se ukida ovo savjetodavno tijelo Vlade Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Republički zavod za standardizaciju i metrologiju vrši nadzor nad verifikacionim mjerilima. Kontrolu mjerila može obavljati samo Zavod, a ne i ovlaštena tijela, čime se uspostavlja nepristrasan sistem provjere ispravnosti mjerila koja su u upotrebi, navodi se u ovom prijedlogu zakona. /nastaviće se/mis/boj/mđ