VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika21/02/2020

OČAJNIČKI POTEZ TIRANE I PRIŠTINE

 

BEOGRAD, 21. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je očajničkim potezom najavu Tirane i Prištine da zajednički, prije svega u finansijskom smislu, pokrenu kampanju lobiranja za međunarodno priznavanje takozvane države Kosovo.

 

"Reč je o očajničkom potezu Prištine i Tirane, jer već godinama nijedna zemlja nije priznala takzvanu državu Kosovo", rekao je Dačić za "Blic".

On je ocijenio da međunarodna zajednica treba da pritisne Prištinu i Tiranu da odustanu od kampanje priznavanja takozvane države Kosovo, na isti način na koji vrši pritisak na Srbiju da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja.

"Samo takav potez bio bi principijelan i odgovoran, ali ne nadam se mnogo da će se ostvariti", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ako prijedlog Tirane počne da se realizuje, tek tada niko neće moći Srbiji da zdravorazumski obrazloži zašto treba da stane sa državnim projektom pozivanja članica UN da preispitaju svoju raniju odluku o priznanju samoproglašenog Kosova.

Dačić je upitao o kakvom zajedničkom finansiranju govore Tirana i Priština i kakve troškove treba da dijele?

"Jedino ako misle da podmićuju strane državnike da im izađu u susret i nateraju svoje vlade da priznaju kosovsku nezavisnost. Ne bi me iznenadilo da o tome razmišljaju ili da su se time bavili u prošlosti, ali me ipak iznenađuje da o tome javno govore", rekao je Dačić.

Kosovski mediji ranije su prenijeli da je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Čakaj izjavio da je predložio Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.