VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/02/2020

BORENOVIĆ: ZAKLJUČCI NARODNE SKUPŠTINE LEGITIMNI

 

BANjALUKA, 22. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su zaključci Narodne skupštine u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu legitimni i idu u proceduru kroz zajedničke institucije BiH da se riješi pitanje prisustva stranih sudija u ovoj pravosudnoj instituciji što je političko pitanje koje opterećuje BiH četvrt vijeka.

 

"Logično je da pokušamo iskoristiti svaku priliku da umjesto stranih dođu domaće sudije u Ustavni sud BiH, profesionalci koji su van politike koji će raditi u skladu sa svim pravilima", rekao je Borenović komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Europu i Euroaziju Metjua Palmera da svi u Republici Srpskoj koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi BiH.

On je naveo da je PDP zainteresovan da se riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, jer nisu zadovoljni da on donosi odluke preglasavanjem sudija iz Republike Srpske na način da se njena imovina tretira kao imovina BiH.

Komentarišući zaključke Predsjedništva SDA da neće prihvatiti zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, Borenović je rekao da Narodna skupština, kao i do sada, treba da imenuje sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske.

On je rekao da PDP neće odustati od svog prava da govori u Narodnoj skupštini, da kaže i kada Ustavni sud BiH nije u pravu i da kaže da imovina treba da pripadne Republici Srpskoj.

Borenović je poručio da će PDP biti saglasan sa svim što je u interesu Republike Srpske.