VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/02/2020

KOVAČEVIĆ: JEDINSTVOM SVIH STRANAKA ODGOVORITI NA PRITISKE IZVANA

 

BANjALUKA, 22. FEBRUARA /SRNA/ - Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ poziva sve političke stranke iz Republike Srpske da održe jedinstvo, da kroz jasnu manifestaciju jedinstva i odlučnu zaštitu ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma odgovore na sve pritiske izvana, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

 

Na tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića da ne mogu da podrže Prijedlog zakona o izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, jer oni to smatraju štetnim po interese Republike Srpske zato što se umjesto stranih sudija domaće sudije ne biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Kovačević je rekao da je problem u tome što Ustav BiH kaže konkretno - da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudija.

"Bilo kakva promjena toga da bi se biralo troje sudija u Narodnoj skupštini Republike Srpske bi zahtijevala, kako eksperti ustavnog prava tvrde, izmjenu Ustava BiH, što je nešto što u ovom trenutku nije ni blizu realno", rekao je Kovačević u izjavi za Srnu.

S druge strane, kaže Kovačević, potrebno je da se svi okupe i stanu iza ovog rješenja, jer je ključni interes i za Republiku Srpsku i za sve u BiH da dođe do izbora domaćih umjesto stranih sudija.

"Mi ćemo, u svakom slučaju, odmah početkom sljedeće sedmice pozvati predstavnike svih političkih stranaka na dodatne konsultacije i na dodatno usaglašavanje kako bismo došli do jedinstvenog rješenja", rekao je Kovačević.

On ističe da je najbitnije i kada se budu birali u Domu naroda, da je upravo Narodna skupština Republike Srpske ta u kojoj se biraju delegati u Dom naroda, što znači da će Narodna skupština opet učestvovati u izboru tog dodatnog sudije, ali na jedan posredniji način.

"Smatramo da se ovakve teme ne smiju koristiti u bilo kakve političke svrhe sticanja bilo kakvih političkih poena. Ovo je pitanje od suštinskog značaja za državne i nacionalne interese Republike Srpske i na tom pitanju svi moramo da pokažemo maksimalnu odgovornost i da po strani ostavimo sve svoje lične i partijske interese i na prvo mjesto stavimo isključivo interese Republike Srpske", rekao je Kovačević.