VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika23/02/2020

SRPSKU OBNOVILE NjENE INSTITUCIJE

 

BEOGRAD, 23. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Srpsku obnovile njene institucije, a da su je u mnogim vremenima spasili domaći investitori.

 

Cvijanovićeva je ukazala da se Republika Srpska s kraja na kraj spaja modernim saobraćajnicama, kao i da su u svim regijama izgrađene nove bolnice ili su započete određene aktivnosti.

Ona je navela da su domaći investitori u mnogim vremenima spasili Republiku Srpsku, ali njene institucije su nastojale da im olakšaju posao i život.

"Oni su sastavni dio ovoga što zovemo ekonomski patriotizam ili patriotski pristup Republici Srpskoj. Prema tome, oni su meni dovoljno važni. Naravno da treba otvarati vrata i da je dobro da imate strane investicije", rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Ona je ukazala da ima mjesta, poput Dervente, u kojima je puno stranih investicija, ali da velikih za sada ne vidi, iako Srpska ima otvorena vrata za ulaganja u oblastima energetike, poljoprivrede, infrastrukture, zdravstva.

Cvijanovićeva je naglasila da zbog privrednog napretka treba da budu realizovani infrastrukturni projekti poput auto-puta Beograd-Sarajevo i mosta "Bratoljub", te dodala da je Banjaluka saradnik za takvu priču, jer regionalna dimenzija takvih projekata otvara šire i veće mogućnosti.

"Što se tiče auto-puta, podržavam to... Podržavam sve što služi dobrobiti bilo kojeg čovjeka koji živi u regiji, bez obzira na to u kojoj državi živi, ali nisam sigurna da će stvar ići glatko", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li će politička kriza u BiH usporiti priliv stranih investicija i ekonomski se negativno odraziti na Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je ukazala da strane investicije nikada nisu bile stvar kojima se mogla pohvaliti.

"Ako pravite sliku o jednoj državi da je nestabilna i slično, onda i ne možete očekivati da dolaze strani investitori. Druga stvar, tu je bilo i neke obmane", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su stranci u BiH, prilikom potpisivanja bilo kog međunarodnog sporazuma, protokola ili sprovođenja reformi, obećavali ogromne prilive stranih investitora, ali da se sve to ispostavilo kao bajka.

"Naravno, bez stranih investicija se ne može živjeti, ja se u ekonomskom smislu uopšte neću baviti tim pitanjem i pojmom, ali ono što je važno to je da se pravi ambijent za domaće investicije i zahvaljujem se svim domaćim investitorima", poručila je Cvijanovićeva.

Ukazala je i na obespravljenost srpskog naroda u Federaciji BiH, što predstavlja "pravu strahotu od života" o čemu niko ne priča, te podsjetila na višegodišnju borbu da negdje dobiju struju, da se rehabilituje vodovod, ali da nema zapošljavanja.

"Oni su u potpunosti obespravljeni u životnom smislu, a s druge strane i u političkom, jer se nikada nije došlo do rješenja da tamo možete da napravite potpunu delegaciju Srba koja bi funkcionisala u okviru Doma naroda parlamenta FBiH", rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da su u Drvaru, u kojem živi većinsko povratničko srpsko stanovništvo, ljudi uspjeli da se organizuju na lokalnom nivou zbog čega je veoma važna podrška koja dolazi iz Srbije.

"Mi iz Republike Srpske smo uradili svoj dio posla, davali smo određene pomoći za takve ljude, omogućili pristup zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj. Što se tiče pomoći u funkcionisanju tih lokalnih zajednica i realizaciji nekih projekata, Srbija je posljednjih nekoliko godina uradila suštinsku stvar", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanović je rekla da je optimista kada je riječ o budućnost Republike Srpske, ali da to ne može reći kada je riječ o BiH, jer je stalno u krizi.

Ona je ukazala da se u Republici Srpskoj vide pomaci kada je u pitanju zadržavanje mladih ljudi, odnosno da se stvari popravljaju u ekonomskoj sferi gdje su veće plate, penzije, zaposlenost, socijalna davanja i podrška porodici i materinstvu, ali je problem ambijent nesigurnosti i nepredvidivosti koji vlada u BiH.

"Ankete pokazuju da ekonomski razlog nije uopšte primaran ili prioritetan razlog za odlazak. Ekonomska dimenzija je jedna i tu možete mnogo toga da uradite i radite, ali ono što se odnosi na ukupan ambijent, na političke, bezbjednosne i sve druge odnose, tu imamo problem", istakla je Cvijanovićeva, te dodala da je preduslov za političku stabilnost pravna sigurnost.