VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/02/2020

U PETAK PROMOCIJA KNjIGE MILETA SAVIĆA "SPOMENKO I OZREN"

 

PALE, 25. FEBRUARA /SRNA/ - U Kulturnom centru Pale u petak, 28. februara, biće održana promocija knjige "Spomenko i Ozren", autora Mileta Savića, koja govori o petnaestogodišnjem Spomenku Gostiću, najmlađem borcu Vojske Republike Srpske poginulom u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i o ljubavi tog dječaka prema planini Ozren i rodnom selu.

 

Prihod od prodatih knjiga namijenjen je za izgradnju spomenika ovom dječaku koji će biti postavljen u blizini manastira Ozren u Petrovu. Očekuje se da bi izgradnja spomenika mogla da bude gotova na proljeće.

Knjiga je objavljena 2019. povodom 26 godina od pogibije Spomenka 20. marta 1993. godine u njegovom selu na Ozrenu.

Nakon promocije knjige, predviđena je i projekcija Savićevog dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži".

Promocija knjige zakazan je za 19.00 časova.

Ulaz za posjetioce je besplatan.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. godine. Bio je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

On je 1992. godine živio sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ubrzo se našlo na prvoj liniji fronta.

Majka mu je umrla na početku rata, nakon čega je živio sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u napada pripadnika takozvane Armije BiH na selo.

Gostić se nakon toga prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gdje je u početku bio kurir, a potom je razvozio hranu borcima na prvoj liniji fronta.

Obavljajući povjerene zadatke, jednom prilikom je upao u minsko polje, gdje je lakše povrijeđen, a jednom je bio i ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika branio selo.

U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.