VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/02/2020

DJECA NE SMIJU BITI PREDMET ZLOUPOTREBA

 

BANjALUKA, 25. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić apelovala je danas na sve u opštini Srebrenica da se traže najbolja rješenja i napravi ambijent za nesmetano odvijanje nastave, te naglasila da djeca u školama treba da stiču znanja, a ne da budu predmet različitih zloupotreba.

 

Trivićeva je, nakon sastanka sa predstavnicima opštine Srebrenica i Prve osnovne škole iz te opštine, rekla novinarima da će Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske stati iza svakog djeteta, bilo ono srpsko, hrvatsko ili bošnjačko, i iza svakog roditelja, bez obzira na nacionalnost.

Ona je apelovala i da predstavnici medija u svakoj situaciji budu istiniti i transparentni, jer se dešavalo da o različitim incidentima budu različite prozivke i bespotrebne tenzije.

Trivićeva je navela da je na sastanku zaključeno da nije problem da, osim Svetog Save koji se obilježava kao školska slava u svim školama Srpske, u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici bude određen i datum koji će biti usaglašen kao dan učeničkih dostignuća.

Prema njenim riječima, nije problem ni da iz reda bošnjaka bude izabran još jedan član Školskog odbora te škole, za šta će Ministarstvo raspisati javni konkurs.

Trivićeva je napomenula da roditelji zajedno sa školom i lokalnom zajednicom treba da otvore pitanja i svi zajednički nađu modele saradnje da djeca ne bi imala bilo kakav problem i da bi nesmetano pohađala nastavu.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo govora i o "bosanskom jeziku", Trivićeva je navela da taj "jezik" nije ustavna kategorija, jer Ustav Republike Srpske definiše jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da škola ne smije da se politizuje i da svi problemi koji se tiču učenika trebaju da se rješavaju u školi, kojoj treba dati punu institucionalnu podršku.

"Mi kao lokalna uprava pomažemo našim školama u svakom smislu i pomogli smo u nekim spornim situacijama formirajući komisiju u okviru koje smo usvojili određene zaključke, a o nekima od njih bilo je riječi i na današnjem sastanku", naveo je Grujičić.

Prema njegovim riječima, sve što iz Srebrenice dospije u medije ne mora da bude tačno, jer postoje pojedinci koji zloupotrebljavaju pojedine situacije i posredstvom medija pokušavaju da od bezazlenih situacija stvore priču o ambijentu koji nije oličenje Srebrenice.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić rekao je da je ovo bio korektan sastanak i da se krenulo u dobrom pravcu.

Predsjednik Savjeta roditelja Prve osnovne škole Mirnes Zahirović rekao je da je ispunjen zahtjev u vezi sa formiranjem Savjeta roditelja i dogovoreno da Školski odbor bude popunjen još jednim bošnjačkim roditeljem, kao i da sporazumno bude određen jedan dan koji neće biti u vezi sa 27. januarom i praznikom Svetog Save.

"Tu su još i neki tehnički detalji koji će biti razmatrani u narednom periodu, a odnose se na neke sporne lekcije i nacionalnu grupu predmeta", naveo je Zahirović.

Na društvenoj mreži "Instagram", na profilu jednog učenika osnovne škole u Srebrenici ranije je objavljena fotografija grupe srpskih učenika iz Srebrenice obučenih u tradicionalne srpske narodne nošnje sa uzdignuta tri prsta, u čijoj pozadini je srpska trobojka i natpis "braća četnici".

Predstavnici srpskih političkih partija i udruženja proisteklih iz rata i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić osudili su svaki vid napada na učenike i zloupotrebu djece u političke svrhe povodom bošnjačke hajke na srpsku djecu posredstvom društvenih mreža i nekih medija koji su ih nazvali fašistima zbog obilježavanja školske slave - Svetog Save, ocijenivši da nije prihvatljivo uvlačiti školu u nešto što se nije ni desilo u njenim prostorijama.