VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/02/2020

CVIJANOVIĆ: UTVRĐENI PRIORITETI ZA NASTAVAK SARADNjE U SVIM OBLASTIMA

 

BANjALUKA, 25. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je današnji sastanak sa državnim sekretarom za porodicu i omladinu u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske Katalin Novak bio veoma konstruktivan, te da su utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje i dogovorena posjeta predstavnika nekoliko resora u Vladi Republike Srpske Mađarskoj kako bi ta saradnja bila konkretizovana.

 

"Naš današnji sastanak realizovan je na osnovu prethodnog dogovora mađarskog premijera Viktora Orbana i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa sastanka održanog u Budimpešti u junu prošle godine. Jedan od zaključaka tog sastanka odnosio se na izradu zajedničkog akcionog plana, s obzirom na spremnost mađarske Vlade da sa Republikom Srpskom podijeli svoja iskustva u oblasti privrede, migracija i porodične i socijalne politike", navela je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da je danas dogovoreno da će jedna delegacija koju čine resorna ministarstva Srpske ići u radnu posjetu Budimpešti, gdje će se baviti detaljima i kako bi bile realizovane neke od ovih najavljenih aktivnosti.

Kad je riječ o demografskoj politici i ljudskim resursima, te porodičnoj i socijalnoj politici, Cvijanovićeva je istakla da Srpsku posebno interesuju mjere koje Vlada Mađarske provodi već neko vrijeme, a posebno efekti i rezultati koje su proizvele takve mjere.

"Kao što je poznato, mi smo već najavili određene mjere koje bi bile slične onima koje postoje u Mađarskoj jer je ocijenjeno da su one dale dobre rezultate. Što se tiče ostalih oblasti, resorna ministrastva obje vlade će raditi i na jačanju privredne saradnje, ali i oblasti migracija", rekla je predsjednik Srpske.

Ona je navela da je Srpska fascinirana određenim potezima mađarske Vlade, koji pokazuju kako se treba odnositi prema jednom tako važnom pitanju.

Cvijanovićeva je rekla da je sagovornicu upoznala o Nacionalnom programu Srpske demografske obnove, te istakla da će se u programu demografske obnove Srpske naći i neke od mjera koje je definisala mađarska Vlada.

Predsjednik Srpske je naglasila da joj je velika čast i zadovoljstvo da je danas u Banjaluci ugostila delegaciju Mađarske, koju je predvodila Novakova.