VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet26/02/2020

JUŽNOKOREJCI TRAŽE OPOZIV PREDSJEDNIKA MUNA

 

SEUL, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Više od 750.000 državljana Južne Koreje potpisalo je peticiju kojom se zahtijeva opoziv južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina zbog načina na koji rješava problem širenja epidemije koji izaziva novi virus korona.

 

Peticija je pokrenuta 4. februara na internet stranici kancelarije južnokorejskog predsjednika, a prema zakonu je potrebno da se sakupi 200.000 potpisa u jednom mjesecu kako bi Munova administracija zvanično reagovala.

Pokretač peticije usredsredio se na nedostatak Munovog reagovanja na širenje zaraze Kovid-19, od koje je u Južnoj Koreji preminulo 12 od ukupno 1.000 zaraženih ljudi.

"Reagovanje predsjednika Muna na širenje zaraze jeste kao da gledate u predsjednika Kine, a ne Koreje", napisao je autor peticije, sudeći po prevodu u "Korejskom glasniku".

Autor je kritikovao Muna zbog slanja zaštitnih maski u Kinu, odakle je počela da se širi zaraza, umjesto da zabrani ulaz u zemlju posjetiocima iz svih dijelova Kine, prenio je "Sputnjik".

"Za predsjednika Republike Koreje najvažnije je da zaštiti sopstveni narod. Da je razmišljao o svojim zemljacima, trebalo je da zabrani ulaz posjetiocima iz svih dijeliva Kine", naglasio je autor peticije.

On je napomenuo da zabrana pojedincima koji su bili u epicentru zaraze Vuhanu nije bila efikasna, jer je grad prije uvođenja karantina napustilo oko pet miliona ljudi.

Južna Koreja je, poslije Kine, najugroženija zemlja usljed širenja zaraze.