VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet26/02/2020

KONTROLAMA PROMIČE VIŠE OD POLOVINE ZARAŽENIH

 

LONDON, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Globalne kontrole kojima se sprečava brzo širenje novog virusa korona vjerovatno nisu uspješne, objavili su danas istraživači i upozorili da i najboljim sistemima provjere avionskih putnika promiče više od polovine zaraženih.

 

Korištenje termalnih monitora i upitnika za putnike je ključna mjera, ali je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila danas da je prvi put broj novih slučajeva zaraze veći izvan Kine nego u toj zemlji.

Istraživači u SAD i Britaniji su u studiji objavljenoj u žurnalu "eLajf" koristili kompjuterske modele za predviđanje uticaja kontrola na osnovu najnovijih podataka o ponašanju virusa korona i o tome koliko je vremena potrebno da pacijent pokaže simptome.

Nadograđujući rad iz 2015. godine, oni su zaključili da će mnogi slučajevi nezibježno biti propušteni i pozvali su na preispitivanje metoda provjere putnika, prenio je AFP.

"Ukoliko neko nije svjestan da je bio izložen i još ne pokazuje simptome - ta osoba fundamentalno ne može da se detektuje", izjavila je Kejtlin Gostik, naučnik sa Univerziteta u Čikagu.

Ona je dodala da je procjena da će ova vrsta provjera propustiti oko dvije trećine zaraženih putnika.

Gostikova je naglasila da ovi propusti nisu rezultat ljudske greške, nego neizbježne posljedice ponašanja virusa.

SZO je saopštila da je tipičan period inkubacije, odnosno vremena od zaraze do pojave simptoma, oko deset do četrnaest dana.

To znači da pacijenti mogu da budu zarazni, a da to i ne znaju, što većim dijelom obesmišljava potragu za zaraženima na osnovu onoga što oni sami kažu.

Poslije provjere, zaraženi putnici mogu biti svrstani u četiri kategorije: simptomatični, ali nesvjesni izlaganja virusu; svjesni, ali nesimptomatični; simptomatični i svjesni i oni koji nisu ni simptomatični niti svjesni da su bili izloženi zarazi.

Gostikova je rekla da je njen tim utvrdio da se posljednja kategorija ne može nikako detektovati, dok putnici iz treće kategorije mogu biti detektovani samo ako su spremni da se sami prijave.