VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana28/02/2020

AKO U NEKIM GLAVAMA IMA PRIČE O RATU, ONDA SU TO SARAJEVSKE

 

BEOGRAD, 28. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da situacija u BiH može eskalirati, ali samo u političkom smislu - da bude još manje međusobnog razumijevanja.

 

Cvijanovićeva je naglasila da ovo nije nikakvo prijeratno stanje, te da, ako u nekim glavama ima priče o ratu, onda su to sarajevske, jer u srpskim toga nema.

"U našim glavama ne stanuje nikakva ideja o ratu, ali stanuje vrlo čvrsta ideja da se politikom i pravnim sredstvima branimo od ataka i da odbranimo nadležnosti Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva novinarima poslije svečanog prijema u Beogradu, povodom Dana Republike Srpske i 28 godina od donošenja njenog prvog Ustava.

Ona je poručila da je trenutnu situaciju u BiH moguće prevazići ako Ustavni sud BiH prestane da donosi neustavne odluke, kada odu strane sudije, te kada se u BiH počnu rješavati pitanja koje su važna za građane Republike Srpske i Federacije BiH.

"A ne da se prave neredi, nemiri i atak na Republiku Srpsku i njene nadležnosti", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je problem BiH to što su dva od tri naroda nezadovoljna stanjem u BiH, zato što treći narod ne ispunjava svoju obavezu da gradi razumijevanje, nego utočište traži u stranim ambasadama i, oslanjajući se na tuđu politiku, kako sada proizilazi, ne mora da se dogovara sa drugima.

"Ako imate dijalog uvek možete doći do rješenja, ali u BiH je problem što nemate pravi dijalog", ukazala je Cvijanovićeva.