VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/03/2020

PROMOVISANI "MITOVI SRPSKE ISTORIJE" - KNjIGA O 20 VELIKIH DILEMA

 

ŠAMAC, 10. MARTA /SRNA/ - Knjiga "Mitovi srpske istorije" Dejana Ristića iz Beograda promovisana je u Centru za kulturu u Šamcu, u organizaciji šamačkog Kluba istoričara.

 

Autor knjige Dejan Ristić istakao je sinoć na promociji da se istoričari, sociolozi, antropolozi i psiholozi sve više bave fenomenom savremene mitomanije.

"U epohi kada beskrajno mnogo mitova sami izmišljamo, uvijamo u milozvučne i pitke oblande, naši sunarodnici počnu ozbiljno da brkaju istorijsku i mitsku stvarnost", rekao je Ristić.

On je pojasnio da mitologija i mitomanija nisu iste stvari, da je mitologija nešto što zaista treba ljubomorno čuvati i dobro poznavati i njegovati, dok je mitomanija suprotnost mitologiji, njen nusproizvod odnosno zloupotreba.

Predsjednik Kluba istoričara Šamac Maja Vidović kaže da su se na promociju ove knjige, koja je doživjela već peto izdanje, odlučili jer smatraju da se zbog nepoznavanja činjenica javljaju brojne zablude i veliki broj ljudi vjeruje pseudoistoričarima.

"Smatram da nema potrebe iz naše istorije bilo šta da brišemo ili dodajemo. Imamo veoma bogatu istoriju i vrijeme je da poraze prihvatimo za poraze, a pobjede za pobjede", rekla je Vidovićeva.

Ristić u ovoj knjizi, u svjetlu istorijskih činjenica, piše o 20 velikih dilema: Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobjede Srba na Kosovu polju; Gdje je sahranjen despot Stefan; Da li je Stefan Nemanja jeo zlatnim viljuškama; Gdje su glave kneza Lazara i Karađorđa; Da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal; Da li je Vuk Branković izdajnik; Da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna; Da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o "bečkim sjenama"; Da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič; Zašto na Titovom grobu nema petokrake, te drugim.

Dejan Ristić autor je i koautor većeg broja knjiga i naučnih radova, diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta, kao i njegovoj percepciji u poratnom periodu.