VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura11/03/2020

NOVI ROMAN DOKTORA DRAGANA KOVAČA USKORO PRED ČITAOCIMA

 

TREBINjE, 11. MARTA /SRNA/ - "Ispovijest doktora Runda" novi je roman Dragana Kovača, specijaliste za urgentnu medicinu zaposlenog u službi Hitne medicinske pomoći u Trebinju, koji će ove sedmice ugledati svjetlost dana i naći se pred čitaocima.

 

Kovač je rekao Srni da je odlučio da napiše roman o doktoru Petru Rundu koji je živio i radio određeni period u Trebinju, do 1942. godine kada je pod tajanstvenim okolnostima obješen u ustaškom zatvoru.

Kovač je istakao da je riječ o zanimljivoj, inteligentnoj ličnosti koja je na najsvetiji način zadužila Trebinje, te čovjeku koji je radeći časno svoj ljekarski posao izgubio život zbog toga.

"Njegov život bio je vrlo interesantan, a njegov put kao studenta nevjerovatan. On je dobio stipendiju od Rusije u koju je otišao za vrijeme Prvog svjetskog rata. Tamo je prešao 10.000 kilometara bježeći pred razularenim boljševicima, tako da je od Moskve završio u Vladivostoku i tu ga je američki brod pokupio i vratio u Dubrovnik", naveo je autor romana.

Kovač navodi da se stari Trebinjci koji su poznavali doktora Petra Runda najljepše izražavaju o tom ljekaru i njegovoj porodici.

"S obzirom da su njegov otac kao i njegov tast bili vrlo interesantni ljudi, a s obzirom da su i moja prethodna tri romana istorijsko-porodične sage odlučio sam da u ovom slučaju u romanu napravim jednu kombinaciju sa istorijskim i porodičnim pregledom", rekao je Kovač.

On je dodao da mu je prilikom pisanja romana pomogao sin doktora Petra Runda, Mihajlo Rundo, osamdesetsedmogodišnji anesteziolog u penziji koji živi na relaciji Frankfurt-Risan i ovaj roman je ustvari njegova ispovijest.

Kovač se nada da će ovaj roman kao i prethodna tri romana imati svoje čitaoce.

Dragan Kovač počeo je da piše prije sedam godina i do sada je objavio tri romana - "Dnevnik nesna", "Pismo papi", "Pogaženi testament", tri zbirke pripovjedaka - "Izložba kliničkih slika", "Epitaf" i "Prepisane priče", kao i dvije drame.

Doktor Dragan Kovač je za svoje književni opus 2018. godine dobio zlatnu značku kulturno-prosvjetne zajednice Srbije.