VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana12/03/2020

ZA NERAZVIJENE I IZRAZITO NERAZVIJENE OPŠTINE 750.000 KM

 

BANjALUKA, 12. MARTA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o isplati akontacije od 750.000 KM nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave.

 

Po 21.428 KM raspoređuje se nerazvijenim opštinama Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, LJubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovac, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Uplate od po 21.428 KM dobiće i izrazito nerazvijene opštine Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, zatim Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo i Čajniče, dok će Šekovićima biti prebačena 21.431 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o raspodjeli sredstava granta za zaštitu potrošača za prošlu godinu, te je u okviru prošlogodišnjeg budžeta obezbijedila namjenskih 100.000 KM za promovisanje i unapređenje zaštite prava potrošača podsticanjem rada udruženja za zaštitu potrošača.

Za sufinansiranje materijalnih troškova udruženjima za zaštitu potrošača u tri dijela je isplaćeno ukupno 53.000 KM.

Udruženju građana "Don" iz Prijedora isplaćeno je 8.400 KM, Udruženju potrošača "Zvono" iz Bijeljine 6.200 KM, a Udruženju građana "CAM" iz Šekovića 5.500 KM.

Po 4.900 KM uplaćeno je Udruženju građana "Oaza" iz Trebinja, Udruženju građana "Topeer" iz Doboja, te Udruženju potrošača "Reakcija" i Udruženju građana "Pokret potrošača" iz Banjaluke.

Udruženje građana "ŽIR" iz Istočnog Sarajeva dobilo je 4.700 KM, Udruženje "Priroda" iz Bratunca 4.400 KM i Udruženje građana "Žuti kišobran" iz Gradiške 4.200 KM.

S ciljem realizacije odluke Vlade Republike Srpske, u dijelu koja se odnosi na raspodjelu sredstava granta za finansiranje projekata, Ministarstvo trgovine i turizma je raspisalo konkurs za dodjelu sredstava granta iz oblasti zaštite potrošača u okvirnom iznosu od 47.000 KM.

Nakon ovog konkursa zaključeno je sedam ugovora o finansiranju projekata sa udruženjima "Don" u vrijednosti 10.200 KM, "Zvono" 9.985 KM, "Cam" 7.015 KM, "Reakcija" 5.800 KM, "Oaza" 5.200 KM, "Žir" 4.800 KM i "Topeer" u vrijednosti 4.000 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o stanju u Javnoj ustanovi Ergela "Vučijak" iz Prnjavora i prijedlog mjera za poboljšanje stanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo finansija zaduženi su da sagledaju mogućnost obezbjeđenja potrebnih 300.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju štalskih objekata u ovoj ergeli u ovoj godini.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zadužena je da prioritetno sprovede postupak upisa prava svojine na nekretninama na Ergelu "Vučijak".

Vlada Republike Srpske upoznala se o osnovama plana poslovanja Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije za ovu godinu.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da sa Ministarstvom prometa i komunikacija Federacije BiH /FBiH/ pokrene proceduru preispitivanja Sporazuma o osnivanju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije zaključenog između Republike Srpske i FBiH radi redefinisanja člana tri, a posebno nadležnosti, finansiranje i izvještavanje.