VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/03/2020

OD PET TAKMIČARSKIH PREDSTAVA ČETIRI SU NARODNA POZORIŠTA

 

PRIJEDOR, 13. MARTA /SRNA/ - Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš izjavio je danas da je izuzetno zadovoljan selekcijom predstava koje će učestvovati na 15. međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila".

 

"Ono što treba ovom prilikom istaći jeste da se čak četiri narodna pozorišta ove godine takmiče za nagrade u zvaničnoj konkurenciji", rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će od 16. marta do 3. aprila moći da se rezervišu i kupe paketi ulaznica za svih sedam predstava po promotivnoj cijeni od 60 KM, a nakon toga uslijediće slobodna prodaja pojedinačnih ulaznica po cijenama od 12 do 15 KM.

"Pozivamo gledace da od ponedjeljka telefonskim putem rezervišu pakete po minimalnim i popularnim cijenima gdje je na jedan paket ušteda 27 KM, što nije zanemarivo", poručio je Baroš.

On je dodao da je budžet festivala 102.000 KM, gdje grad obezbjeđuje 80.000 KM, a ostalo bi trebalo da bude pokriveno iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od prodaje ulaznica i uz pomoć sponzora.

"Očekujemo konkurs Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske na koji ćemo se prijaviti za sufinansiranje ovog festivala, a, prema ranijim najavama iz resornog ministarstva, u ovoj godini posebna pažnja posvetiće se upravo pozorišnoj umjetnosti budući da Narodno pozorište Republike Srpske obilježava jubilej 90 godina, te se predviđa i veća podrška i svim drugim pozorištima", naveo je Baroš.

Petnaesti međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" Prijedor biće održan od 20. do 26. aprila, ali je zbog pandemije virusa korona pripremljen i rezervni termin od 25. do 31. maja.

U takmičarskom dijelu učestvuju Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom "Logorilijada" po tekstu Dragana Komadine i u režiji Ivana Lea Leme, Teatar "Kerempuh" iz Zagreba s predstavom "Bilježnica Robija K" po tekstu Viktora Ivančića i u režiji Marine Pejnović i Narodno pozorište iz Beograda s predstavom "Balkanski špijun" po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Takmiče se i Narodno pozorište iz Subotice s predstavom "Zla žena" po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Ive Milošević, Narodno pozorište iz Banjaluke s predstavom "Zločin i kazna" po romanu Fjodora M. Dostojevskog i u režiji Dušana Petrovića, dok će u revijalnom dijelu Zijah Sokolović igrati monodramu "Lijevo, desno – glumac", a u čast pobjednika festivala Pozorište Prijedor premijerno će igrati predstavu "Sile u vazduhu" po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Slobodana Perišića.

Iza svake takmičarske predstave biće održan okrugli sto koji će voditi reditelj iz Novog Sada Ivan Obrenov, a u pratećem programu biće upriličena izložba fotografija "Bora Todorović u djelima Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića", predstavljanje glumca LJubomira Bandovića, promocija romana "Šindlerov lift" Darka Cvijetića i promocija monografije Anite Panić "Milena Dravić ili ključ snova".

Selektor festivala je Marko Misirača, a žiri Zijah Sokolović predsjedavajući i članovi Tomislav Čadež i Željko Hubač.