VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika17/03/2020

KOŠARAC: ŠAROVIĆEVO LEŠINARSKO POLITIKANSTVO

 

SARAJEVO, 17. MARTA /SRNA/- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da su posljednje izjave bivšeg ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića u vezi sa izvozom mesa u Tursku klasično političko lešinarenje.

 

"Takvi istupi svojstveni su /Mirku/ Šaroviću, koji u ovim trenucima povlači očajničke poteze zbog raskola u SDS-u i činjenice da ne može da u uđe u pojedine opštinske odbore stranke na čijem je čelu", rekao je Košarac na novinarima u Sarajevu.

Simptomatično je, ističe Košarac, da u teškom trenutku kada svi žele da se brinu o zdravlju svakog čovjeka, u BiH postoji fabrikovanje neistina.

"Svjedoci smo da su bile plasirane i neistine u slučaju `Alumina`. Sada na jedan perfidan način, Šarović pokušava da zbuni javnost, poljoprivrednike i prerađivačke kapicetete", naglasio je Košarac.

S obzirom na činjenicu da nije moguće procijeniti koliko će trajati situacija prouzrokovana viusom korona, Košarac je rekao da je prioritet obezbijediti količine mesa za konzumiranje u BiH.

"Isto tako želimo da poštujemo i međunarodne ugovore, kakav jeste i ugovor sa Turskom. Sigurno je da ćemo na nivou nadležnih institucija procijenjivati i voditi računa o balansiranosti", poručio je Košarac.

On je naglasio da mu nije važno šta misli Šarović, već mu je značajna podršku koju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima od poljoprivrednih proizvođača i ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH.

"Ne initeresuje me šta misli Šarović. Mene interesuje šta kažu naši stočari i Udruženje poljoprivrednih proizvođača", poručio je Košarac.

On je podsjetio da je preuzimajući funkciju ministra u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zatekao model u kojem samo jedna klaonica u BiH priprema meso za izvoz u Tursku, iako ima ukupno 11 sertifikovanih klaonica.

Košarac je rekao da će svim klaoničarma koji budu željeli da obavljaju posao sa firmom "Tareks" i izvoze meso u Tursku biti dostavljen registar poljoprivrednih proizvođača u BiH, te da će biti obavezni otkupljivati meso od njih.

"Ukoliko bilo ko bude pokušao neke malverzacije neće imati zaštitu, a od Kancelarije za veterinarstvo tražiću odgovor o prestupu. Suština je da unaprijedimo našu proizvodnju, da naši stočari budu zadovoljni, a ne pojedinci", naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da postoji i problem sa izvozom pilećeg mesa u zemlje EU, jer nijedna firma iz Republike Srpske nije uključena u taj proces.

Košarac je ponovio da je, s obzirom na novonastalu situaciju u vezi s virusom korona, najbitnije voditi računa o zdravlju svakog čovjeka, ali i obezbijediti nesmetanu spoljnotrgovinsku razmjenu robe.

Šarović je mišljenja da izvoz mesa u Tursku trenutno ide u lošem pravcu.

"Stotine ljudi, preduzeća i ogroman novac domaćih proizvođača uložen u tov junadi mogao bi da bude izgubljen zbog trenutno loše organizacije posla u vezi sa izvozom mesa u Tursku od aktuelnog Savjeta ministara i uvođenja u posao kompanija koje nisu odgovorile zadatku", naveo je Šarović u otvorenom pismu.

On tvrdi da se novi saziv Savjeta ministara BiH i resorno ministarstvo nisu najbolje snašli u organizaciji i implementaciji aranžmana sa Turskom.