VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija24/03/2020

ZNAČAJAN PORAST BROJA PREDVIĐENIH STANOVA ZA GRADNjU, UPITNA REALIZACIJA

 

BANjALUKA, 24. MARTA /SRNA/ - Broj predviđenih stanova za gradnju u Republici Srpskoj u februaru ove godine veći je za 120 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

 

Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 17,3 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se nastavlja trend ekspanzije stanogradnje u Srpskoj skoro po eksponencijalnom rastu, kada se gleda prema planovima i dozvolama za stanogradnju rađenim i izdatim dok pandemija virusa korona nije pogodila ova područja.

"Ono je što je upitno jeste realizacija tih planova odnosno dinamika kako će se sve to odvijati. Još je nepoznanica koliko će trajati stanje u privredi, i samim tim i u građevinskom sektoru, prouzrokovano pandemijom i šta i kako poslije toga", naveo je Markićević.

On je naglasio da se postavlja i pitanje radne snage - da li će oni koji su zbog virusa korona na Zapadu dobili otkaz, a vratili se na ova poručija tu i ostati i koliko dugo će ostati.

"Nisam uvjeren da će po prestanku ovog stanja svi oni odmah pohrliti nazad u zapadnoevopske zemlje na ranija ili neka druga radna mjesta. I tamo će privredni oporavak ići fazno i to može biti šansa domaćoj privredi, da kada krene oporavak, iskoristi tu situaciju sa radnom snagom čiji nedostatak joj je stvarao probleme", rekao je Markićević.