VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija24/03/2020

KONTAKT SA STRANKAMA POŠTOM, MEJLOM, TELEFONOM

 

SARAJEVO, 24. MARTA /SRNA/ - Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ je, u skladu sa donesenim preventivnim mjerama s ciljem suzbijanja širenja virusa korona i shodno zaključku federalne Vlade, obustavila i zabranila fizički kontakt i rad sa strankama, te zabranila ulazak u poslovne prostorije Uprave.

 

"To smo učinili i zbog toga što je zbog boravka lica zaraženog virusom korona jedna naša cijela ispostava, odnosno svi njeni zaposleni rješenjem poslati u izolaciju. Komunikacija sa strankama će se obavljati isključivo poštom, mejlom, faksom i telefonom", naveli su iz Poreske uprave FBiH.

S obzirom na novonastalu situaciju poreske prijave i obrasce građani mogu da dostavljaju pošte na adrese nadležnih ispostava Poreske uprave FbiH, prenose federalni mediji.

"U slučaju dostavljanja prijave i obrasca putem preporučene pošte, smatraće se zaprimljenim u Poreskoj upravi FBiH danom predavanja na poštu. U slučaju dostavljanja obrazaca mejlom skeniranih ili faksom, obveznici uplate doprinosa su obavezni originalane primjerke dostaviti nadležnoj poreskoj ispostavi putem pošte ili lično po prestanku vanrednog stanja", navedeno je u saopštenju

Iz Poreske uprave FBiH napominju da se ovo uputstvo odnosi i na obveznike uplate doprinosa koji su korisnici elektronskog servisa ove prave.

Poreska uprava je pozvala sve svoje radnike da jedan iznos lične plate za mart doniraju i uplate u korist zaposlenih u realnom sektoru, odnosno njihovih poslodavaca na ime uplate poreza onih poslodavaca koji nisu odjavili radnike.

"Pozivamo i sve zaposlene koji platu primaju iz budžeta institucija BiH, FBiH, kantona i opština da to učine, jer je realni sektor stvarni izvor plata svih budžetskih korisnika", poručuju iz federalne Poreske uprave.