VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet25/03/2020

TRŽIŠTE PREPLAVLJENO LAŽNIM MASKAMA I DRUGOM OPREMOM

 

LONDON, 25. MARTA /SRNA/ - Svjetsko tržište preplavljeno je gomilom lažnih zaštitnih maski koje se često prave u nesterilnim uslovima u tekstilnim postrojenjima koja su prethodno korištena za priizvodnju lažnih dizajnerskih torbi i odjeće, piše britanski dnevnik "Indipendent".

 

Prema navodima lista, proizvođači lažnih maski obilježavaju ih brendiranim imenima poznatih kompanija za proizvodnju medicinske opreme poput "Tri Em".

List ističe da falsifikatori, čak, lažiraju i pečate sertifikata "CE" i dokumente za atest radi ispunjavanja evropskih standarda na isti način na koji falsifikuju dizajnerske marke poput "Ralfa Lorena" i "Gučija".

Na fotografijama koje je objavio "Indipendent" vide se radnici u turskim fabrikama tekstila kako prišivaju medicinske maske u uslovima koje stručnjaci opisuju kao nesterilne i ispod svakog standarda.

Turska policija juče je u Istanbulu zaplijenila milion maski i uhapšeno je pet osoba u raciji u postrojenju za proizvodnju majica koja je pravila medicinsku opremu.

"Interpol" je prošle sedmice objavio upozorenje na pojavu lažnih maski i drugih medicinskih materijala.