VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet25/03/2020

ODBIJEN ZAHTJEV ZA USLOVNO OSLOBAĐANjE ASANŽA

 

LONDON, 25. MARTA /SRNA-Rojters/ - Vestminsterski sud odbio je zahtjev za puštanje ba slobodu osnivača "Vikilisa" Džulijana Asanža uz kauciju zbog visokog rizika od zaraze virusom korona u britanskom zatvoru Belmarš.

 

Sudija Vanesa Barajtser izjavila je da, kako stvari stoje danas, globalna pandemija ne predstavlja sama po sebi osnovu za puštanje Asanža na slobodu.

Ona je rekla da je Asanž u prošlosti pokazao spremnost da izbjegne izručenje, te da postoje značajne osnove za sumnju da bi ponovo učinio isto.

Barajtserova je aludirala na Asanžovo kršenje kaucije kada je 2012. godine pobjegao u Ambasadu Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje je trebalo da odgovori na pitanja o navodnom silovanju.

Švedska je od tada odbacila optužbe, a Asanž je u Ambasadi ostao sedam godina, nakon čega mu je Ekvador ukinuo azil, omogućivši njegovo hapšenje.

Asanž je tražen u SAD, zbog hakovanja vladinih računara i objavljivanja povjerljivog sadržaja u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.